Het volume aan data groeit exponentieel. Volgens de Europese Commissie zijn datacenters in de EU verantwoordelijk voor 2,7% van de Europese vraag naar elektriciteit. Als we op die manier blijven doorgaan, zal dat percentage tegen 2030 gestegen zijn tot maar liefst 3,2%. Dat is de reden waarom de Digitale Strategie van de Europese Green Deal tegen dan klimaatneutrale, heel energie-efficiënte en duurzame datacenters tot stand wil brengen. Welke invloed zal dit hebben op je keuze om een datacenter te bouwen of er één te kopen?
Bij de beslissing of je een IT-infrastructuur wilt bouwen of kopen, is het volledige financiële plaatje vaak cruciaal in de rekensom. Maar er zijn meer factoren waarmee je rekening moet houden. Zo biedt een intern datacenter je de volledige controle over alle aspecten van je IT-infrastructuur. Tegelijkertijd betekent het ook dat je bedrijf continu vooruitgang moet boeken om uitdagingen aan te gaan zoals het voorzien van genoeg plaats, energie en koeling. Sinds 2020 kunnen we een nieuwe uitdaging aan die lijst toevoegen: de Europese Green Deal. Dat initiatief zal enorme gevolgen hebben voor de bouw en het onderhoud van datacenters en de noodzakelijke investeringen.
Verlaging van de PUE
Een groep stakeholders zag in 2008 al de nood aan een groene transformatie van de datacentersector en creëerde de Europese Gedragscode voor energie-efficiëntie in datacenters. Dat is een initiatief op vrijwillige basis dat de impact van datacenters op het milieu, de economie en de energievoorziening wil verkleinen. Een van de ambitieuze normen die het initiatief oplegt aan bedrijven die bereid zijn om mee te werken, is dat datacenters hun Power Usage Efficiency (PUE) moeten verlagen. Dat cijfer toont onmiddellijk hoe energie-efficiënt je bedrijf is. Je kunt dit cijfer berekenen door het totale energieverbruik van je bedrijf te delen door het energieverbruik van de IT-apparatuur zoals de servers, het stapelgeheugen en het netwerk. Hoe dichter dit cijfer bij één ligt, hoe efficiënter de setup is.
De meeste kleine of middelgrote ondernemingen (kmo's) moeten zich neerleggen bij een PUE van drie. Dat is een heel hoog cijfer, aangezien de Europese Gedragscode voor energie-efficiëntie in datacenters de datacentersector ertoe aanzet om een PUE van 1,3 te bereiken. Het klopt dat datacenters grote energieconsumenten zijn, maar deze cijfers tonen aan dat het uiteindelijk veel meer zou kosten om stroom te voorzien voor individuele interne servers. Hoe groter het datacenter, ten slotte, hoe efficiënter het kan werken.
Koeling
De activiteit in datacenters die de meeste energie verbruikt, is koeling. Om een feilloze werking van je datacenter te garanderen, moet je de binnentemperatuur koel en stabiel houden. Bij LCL doen we dat door 'koele gangen' toe te voegen aan onze serverruimtes, iets wat vaak gedaan wordt in datacenters wereldwijd. Het innovatieve hieraan is hoe we de temperatuur regelen. Vroeger deden we dat door de lucht uit onze opgewarmde serverruimtes te pompen en in plaats daarvan de ruimtes met koudere lucht te vullen. Uit ons onderzoek bleek echter dat het veel efficiënter is om voor een constante temperatuur in de koude gang te zorgen. Deze koeloplossing toepassen is al een uitdaging geweest, vooral in een live omgeving, maar dankzij deze optimalisering bleken we veel energie uit te sparen. Die oplossing gecombineerd met de verbeterde snelheid van de ventilatoren in ons koelsysteem buiten het gebouw (zo moeten ze niet altijd op volle capaciteit werken) heeft ervoor gezorgd dat we het energieverbruik van ons datacenter met 65% hebben verlaagd! Deze aanpassingen hebben totaal geen impact gehad op onze klanten, maar wel een positieve impact op het milieu.
Op de goede weg
Bij LCL zetten we ons al lang continu in om ons energieverbruik te verlagen. We zijn al van bij het prille begin aanhanger van de Europese Gedragscode voor energie-efficiëntie in datacenters. Dat is waarom we ons energieverbruik nauwkeurig bijhouden, 100% groene energie gebruiken en ons koelingssysteem continu verder ontwikkelen en de nieuwe datacenters verbeteren die we bouwen.
LCL was ook het eerste datacenter in België dat de ISO 14001-norm behaalde, de internationale standaard voor milieumanagement. Deze vereisten zijn richtlijnen om de meest milieuvriendelijke en energie-efficiënte oplossing te vinden voor alles in je bedrijf: van het papier en de schoonmaakmiddelen die je gebruikt tot de manier waarop je je afvalstroom, transport en koeling organiseert.
Nog een lange weg voor de boeg
Gemotiveerd door onze intrinsieke waarden hebben we al grote stappen gezet om de Europese Gedragscode voor energie-efficiëntie in datacenters te onderschrijven en om het doel van de Digitale Strategie van de Europese Green Deal te vervullen. Door proactief te reageren op de komende transformatie, hopen we de verplichte regels en regelgeving die worden opgelegd door de overheid, te vermijden. Dankzij onze tijdige start en de grootte van ons bedrijf, zijn we er zeker van dat we oplossingen zullen vinden zodat we het doel van de Digitale Strategie kunnen bereiken om datacenters klimaatneutraal te maken tegen 2030 - maar toch hebben ook wij nog een lange weg voor de boeg.
Sta jij aan het begin van deze weg en moet je kiezen of je een IT-infrastructuur gaat bouwen of kopen? Voldoen aan de vereisten van de Europese Green Deal zou al je tijd, energie en geld kunnen opeisen en je aandacht kunnen wegnemen van de belangrijkste taken van je bedrijf. Contacteer ons gerust als je meer te weten wilt komen over de financiële en andere implicaties van de Europese Green Deal op je datacenter en de alternatieven.