Bouw je je eigen datacenter of kies je ervoor om uit te besteden? Om een businesscase voor 'bouwen of kopen' op te stellen, moet je rekening houden met veel factoren. Uiteindelijk hangt de keuze vooral af van de behoeften en drijfveren van je bedrijf. Toch komen er enkele algemene voor- en nadelen kijken bij elke oplossing voor het onderbrengen van een IT-infrastructuur.

Bouwen: een businesscase voor een intern datacenter

Voordelen
Sommige bedrijven slaan privacygevoelige data op binnen hun eigen vier muren om wettelijke of beleidsredenen. In dat geval is een interne serverruimte de enige optie. Als je de keuze hebt, dan is controle het sterkste argument voor een interne infrastructuur. Als je de hardware- en serverruimte binnen je eigen bedrijf hebt, kunt je zelf beslissen of, wanneer en hoe je ze wilt uitbreiden of aanpassen. Bovendien heeft je personeel dan altijd een directe toegang tot de infrastructuur. Maar dit kan ook een veiligheidsrisico en bijgevolg een groot nadeel vormen.

Nadelen

De keerzijde van de medaille is dat je investeringen moet doen om het datacenter te bouwen en te onderhouden. Een commerciële externe partij kan profiteren van schaalvoordelen en je meestal een betere prijs en connectiviteit aanbieden. De schaal waarop je een datacenter moet bouwen om de economische levensvatbaarheid ervan te verzekeren, is met de jaren steeds groter geworden. Enkel als je bedrijf duizenden vierkante meter nodig heeft voor je dataopslag, kan het voordelig zijn om zelf de infrastructuur te bouwen. In dat geval heb je ook nog een locatie nodig. Het zal dus duur worden om je huidige locatie uit te breiden of te veranderen wanneer je bedrijf groeit, samen met de behoefte aan dataopslag.

Bovendien zal je ook een volledig team nodig hebben om de interne infrastructuur te beheren. Deze structurele kosten, gecombineerd met de uitgaven van de bouw en het onderhoud van een intern datacenter, kunnen hoog oplopen. Je moet ook een bedrijfscontinuïteitsplan opstellen, zodat je kunt anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en kosten. Een intern datacenter hebben, wil zeggen dat je je voortdurend moet aanpassen om genoeg plaats, stroom en koeling te voorzien en om bij te blijven met sociale ontwikkelingen en regels. Neem bijvoorbeeld de Europese Green Deal. Dit initiatief streeft naar een klimaatneutrale economie tegen 2030 en het zal grote investeringen vereisen om dat doel te bereiken.

Kopen: een businesscase voor een extern datacenter

Voordelen

Voor veel bedrijven is gemoedsrust de belangrijkste reden om serverruimte te leasen van een extern datacenter. Commerciële datacenters bieden meestal koeling aan, volledig redundante stroom en verbinding met het internet en gespiegelde datacenters voor een betrouwbaar herstel na rampen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je data veilig zijn in alle omstandigheden.

Daarenboven zijn de kosten van outsourcen aanzienlijk lager dan wanneer je een interne infrastructuur bouwt en onderhoudt. Outsourcen kan tot wel 45% goedkoper zijn dan interne dataopslag. LCL heeft het voor je uitgerekend en voor een ruimte van 50m², betaal je over een periode van tien jaar in totaal zo'n 4,2 miljoen euro voor een intern datacenter tegenover de 2,4 miljoen euro die je betaalt wanneer je uitbesteedt. Dat komt neer op 1,8 miljoen euro extra die je zou kunnen investeren in je bedrijf. Je hebt op die manier meer schaalvoordelen. Aangezien datacenteraanbieders aanzienlijke middelen hebben om te investeren in beveiliging en R&D, is externe dataopslag meestal veel veiliger, efficiënter, meer up-to-date en volledig gecertificeerd.

IT-infrastructuur outsourcen stelt je bedrijf ook in staat om zich te focussen op zijn belangrijkste taken. Schaalbaarheid is ook belangrijk: wanneer je bedrijf groeit en naar een grotere locatie verhuist, verlies je de investeringen die je hebt gedaan in je eigen datacenter. Colocatie biedt je de nodige flexibiliteit zodat je IT-infrastructuur samen met je bedrijf kan groeien, zowel qua grootte als qua capaciteit. Zo biedt LCL op maat gemaakte cloudoplossingen aan. Een carrieronafhankelijk datacenter voorziet ook in een wijd aanbod aan carrieraanbiedingen en geeft je zo flexibiliteit en een meer concurrerende marktprijs. Maar het belangrijkste is dat een externe provider je de beste connectiviteit kan garanderen. LCL beschikt over meer dan veertig telecomoperatoren en kan je garanderen dat je nooit connectiviteitsproblemen zult hebben.

Nadelen
De nadelen van colocatie zullen soms overlappen met de voordelen van een interne infrastructuur. Het belangrijkste voordeel van deze laatste was controle. Maar de belangrijkste vraag is of dit gevoel van controle zwaarder doorweegt dan voordelen zoals gegarandeerde connectiviteit en hoge beveiliging die commerciële datacenters aanbieden. Meestal niet. Met een externe oplossing hoef je je nooit zorgen te maken over connectiviteitsproblemen. Die zekerheid zorgt voor een onbetaalbare geruststelling.

Een ander voordeel was de directe toegang die het personeel heeft tot de infrastructuur van een intern datacenter. Het idee leeft dat bij een extern datacenter de hardware niet altijd gemakkelijk toegankelijk zijn voor je team, wat het moeilijker zou maken om problemen op te lossen of de infrastructuur aan te passen. Bij LCL bieden we je echter 24/7 toegankelijkheid en nabijheid en een 'handen-en-ogendienst'. Dankzij deze dienst kan je ons personeel van op afstand briefen. Zij zullen jouw handen en ogen zijn en aanpassingen voor jou doen. Op deze manier kan je alle voordelen ervaren van een extern datacenter, zonder de nadelen ervan.

Een beetje hulp bij het beslissen

Nog altijd niet zeker of je moet bouwen of kopen? Doe de Quick Scan! Beantwoord gewoon vier korte vraagjes om een beter idee te hebben van welke optie het best bij jouw bedrijf past. 

Deel deze pagina: