Aan de binnenkant van onze datacenters vind je heel wat moderne apparatuur terug om een 24 op 7 service te bieden. Denk maar aan (nood)generatoren, UPS-systemen (batterijen), HVAC-systemen (koeling) en een of meerdere meet-me ruimtes voor de netwerkbekabeling:

  • Hardware en serverruimtes

Een standaard datacenter bestaat uit meerdere - soms wel duizenden - servers van klanten, die via een zeer snelle glasvezelverbinding verbonden zijn met het netwerk. Deze staan meestal in rekken en kasten geplaatst in serverruimtes: dat zijn beveiligde ruimtes met klimaatbeheersing die de clusters van onderling verbonden servers herbergen. LCL voorziet alle nodige infrastructuur, maar komt in principe niet aan de apparatuur zelf. Sommige delen van de serverzalen worden extra afgesloten voor meer veiligheid.

Andere belangrijkste onderdelen van een datacenter zijn routers, switches, firewalls, opslagsystemen, en applicatie-delivery controllers.

  • Private klantenruimtes en colocation rooms

De mogelijkheden voor huisvesting van apparatuur variëren in het datacenter van individuele cabinets tot cages, colocation rooms en private rooms voor betere beveiliging.

  • Meet-me rooms

De meet-me-room is de verzamelplaats van alle connectiviteit in het datacenter. Telecomoperatoren, cloudproviders en organisaties die van hun diensten gebruik wensen te maken, worden hier met elkaar verbonden om snel te kunnen schakelen. Vanaf deze ruimte wordt met behulp van cross connects een koppeling gemaakt naar de diverse racks, cages of suites in het datacenter waar de eindklanten hun apparatuur hebben staan. De ruimte is afgesloten en kan uitsluitend door geautoriseerd personeel van het datacenter worden betreden. Onze meet-me-rooms zijn een marktplaats van connectiviteit tussen Tier 1, 2 en 3 telecomproviders.

  • UPS- eenheden & noodgeneratoren

De datacenters van LCL zijn voorzien van technische ruimtes voor elektriciteit om servers en andere apparatuur van stroom te voorzien. Alle servers hebben toegang tot twee stroomgroepen die onafhankelijk van elkaar werken. UPS-batterijen worden er steeds opgeladen, om ook beschikbaar te zijn bij stroomuitval. Daarnaast houden back-upgeneratoren het datacenter draaiende in geval van nood. Alle onderdelen van de stroomtoevoer of back-up zijn ontdubbeld, zodat een storing in één van de onderdelen geen invloed heeft op de werking van de servers.

  • Klimaatbeheersing

De klimaatregeling (d.m.v. ventilatoren en andere complexe HVAC-apparatuur zoals airconditioners) is in een datacenter cruciaal om de servers en andere elektronische componenten op optimale temperatuur te houden, zodat ze niet oververhit raken. Meestal staan de racks opgesteld in een gang, die klimatologisch gescheiden is van de rest van de ruimtes. De koude lucht wordt aangevoerd via een verhoogde vloer met geperforeerde tegels. Ook ‘cold corridors’ dragen bij tot een efficiënte klimaatregeling. Sensoren in de vloer controleren het vochtgehalte en brengen eventuele lekkages onmiddellijk aan het licht. Net als bij de stroomtoevoer zijn alle elementen van de klimaatregeling redundant.

  • Beveiliging & biometrische verificatie

Veiligheid is een prioritair aandachtspunt van een datacenter. De datacenters van LCL zijn daarom ontworpen met biometrische verificatie en verschillende lagen fysieke beveiliging, 24/7 beveiligingspersoneel en andere toegangscontrolesystemen.

  • Permanente monitoring

Een datacenter is 24/7 toegankelijk. Daarom is er altijd gespecialiseerd personeel aanwezig voor permanente monitoring.

Interesse in een bezoek aan onze datacenters? Wij zetten onze deuren graag open voor scholen, bedrijven, ziekenhuizen en iedereen die benieuwd is naar de werking van een datacenter.