Ja, als klant van een datacenter is het mogelijk om een audit te laten uitvoeren om te beoordelen of het datacenter voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en eisen. Het is wel raadzaam om samen met het datacenter een aantal zaken te overleggen, voordat de audit wordt uitgevoerd. Zo hebben beide partijen een duidelijk beeld van de doelen van de audit en hoe deze zal worden uitgevoerd. Het is ook aan te raden om duidelijke afspraken te maken over wie de kosten van de audit zal dragen en hoe de auditrapporten zullen worden gebruikt.

Een organisatie kan ervoor kiezen om een audit van een datacentrum te laten uitvoeren omwille van diverse redenen:

  • Om te verzekeren dat het datacenter voldoet aan de eisen van de organisatie voor de beveiliging, de beschikbaarheid en de betrouwbaarheid van de diensten die het biedt.
  • Om te verzekeren dat het datacenter voldoet aan bepaalde regelgeving of industrienormen, zoals bijvoorbeeld de PCI DSS-standaard voor de beveiliging van creditcardgegevens.

Ten slotte kan een audit van een datacentrum op verschillende manieren worden uitgevoerd. Sommige organisaties kiezen ervoor om dit intern te doen, terwijl andere organisaties een externe partij inschakelen om de audit uit te voeren.