Een datacenter herbergt belangrijke bedrijfsdata vol gevoelige informatie over je diensten, producten, klanten en personeel. De datacenters van LCL zijn ontworpen met vijf lagen fysieke beveiliging, 24/7 beveiligingspersoneel en moderne toegangscontrolesystemen:

  • Fysieke veiligheid

Enkel klanten die geregistreerd zijn krijgen toegang tot het datacenter. Een registratie vindt telkens plaats volgens een IRMA-controle (identiteitsverificatie via een scan van de handpalm, gezichtsherkenning en eID) en na passage door een hoogtechnologisch sas.

Verdere toegang tot specifieke ruimtes en delen wordt vanaf het sas enkel gegeven via toegangscontrole met codes of elektronische pas. Het fysieke toegangsproces wordt ook ondersteund door de inzet van camera’s en afzonderlijke, afgesloten serverruimtes.

  • Redundantie voor meer dataveiligheid

Redundantie is een ander sleutelwoord bij LCL. Alle kritische onderdelen zoals klimaatregeling, stroomtoevoer en alle back-upsystemen zijn redundant. Mocht er iets mis zijn met de stroomvoorziening én mocht een generator niet goed werken, dan is er altijd een installatie die het kan overnemen. Soms geldt redundantie ook voor servers, wanneer identieke servers bijvoorbeeld op meerdere locaties zijn ondergebracht. 

  • (Nood)stroomvoorziening

Niet alleen de beveiliging van data, maar ook die van apparatuur is essentieel voor een datacenter. De stroomvoorziening is kritisch en moet permanent verzekerd blijven. Dat wordt gegarandeerd door een back-up met (nood)generatoren en batterijen van de UPS’en. Maandelijks testen we of deze continue stroomvoorziening perfect werkt. Deze batterijen worden ook gebruikt om alle binnenkomende wisselstroom om te zetten naar gelijkstroom, zodat de aanwezige servers bediend worden zoals het hoort.

  • Overige veiligheidsmaatregelen

Verder zijn alle datacenters uitgerust met een branddetectiesysteem en een automatische blusinstallatie met een inert gas dat de zuurstof uit de lucht verwijdert tot 12,7%. Een lekdetectiesysteem lokaliseert en signaleert onmiddellijk de aanwezigheid van water en een bliksemafleider beschermt tegen rechtstreekse inslagen en elektriciteitsstoringen.

Benieuwd naar meer van onze beveiligingsmogelijkheden? Lees hier meer over onze up-to-date beschermingsmiddelen van LCL.