“Kiezen voor LCL Data Centers is kiezen voor technische expertise én menselijke compabiliteit”

Op het einde van een gesprek vallen vaak woorden die het langst nazinderen. Of wat te denken van “We zijn vaak te weinig trots op onze professionele realisaties”, zoals Wim Van Heesbeke, Chief Information Officer bij MUTUAL-IT, zich laat ontvallen? “Ik heb een slagzin bedacht die die twee elementen samenbrengt: Be Pro(ud).” Het IT-departement van de Onafhankelijke Ziekenfondsen verzet dan ook elke dag bergen. Head of Infrastructure & Operations Sophie Verstrynge kleeft daar een getal op: “Ongeveer 6 miljoen Belgen komen – zonder het goed en wel te beseffen – met onze systemen in aanraking. Onze vlekkeloze samenwerking met LCL Data Centers is dan ook key.”

Het IT-departement van de Onafhandelijke Ziekenfondsen (MUTUAL-IT) levert als koepelorganisatie niet alleen diensten aan de eigen ziekenfondsen (Helan in Vlaanderen met 1 miljoen leden, Partenamut in Brussel en Wallonië met 1,2 miljoen leden en de Freie Krankenkasse in Duitstalig België), maar ook aan concurrerende mutualiteiten. Wim Van Heesbeke: “We zijn al een jaar of acht de outsourcing partner voor de Neutrale Ziekenfondsen die al hun IT-diensten bij ons hebben ondergebracht. De Christelijke Mutualiteit rekent letterlijk op ons, want wij verzorgen hun berekeningsmotor voor alles wat te maken heeft met arbeidsongeschiktheid – een heel complex mechanisme. En sinds 1 januari 2024 zijn we ook outsourcing partner voor de Liberale ziekenfondsen.”
“Alles samengeteld, betekent het dat de gegevens van 6 miljoen Belgen bij ons passeren voor vervangingsinkomens wegens arbeidsongeschiktheid”, zegt Sophie Verstrynge. “En ook de apotheker die een voorschrift krijgt, checkt of en hoe de patiënt verzekerd is om zo de prijs van de medicatie te bepalen. Dat gebeurt in een flits via ons systeem. Idem dito voor dokters, tandartsen, logopedisten, ziekenhuizen en tal van andere zorgverleners. Onze systemen moeten het hele jaar door 24 op 7 performant zijn.”

Geen kink in de kabel

Maar er is meer dan de terugbetaling van medische consultaties en medicijnen waarvoor mutualiteiten bekendstaan. “We zijn een zeer grote betaler van vervangingsinkomens”, verduidelijkt Sophie Verstrynge. “Op dit moment zijn er in België meer langdurig zieken die door de ziekenfondsen uitbetaald worden dan werklozen. We hebben dus heel robuuste systemen nodig om daarmee om te gaan. Als er een kink in de kabel komt, heeft dat meteen een grote impact op het leven van mensen. Iedereen in onze organisatie beseft bijzonder goed dat onze werking gepaard gaat met een grote verantwoordelijkheid.”

Wim Van Heesbeke
Wim Van Heesbeke, Chief Information Officer bij MUTUAL-IT
Sophie Verstrynge
Sophie Verstrynge, Head of Infrastructure & Operations bij MUTUAL-IT

Hoe eenvoudiger, hoe beter

Het landschap van ziekenfondsen was in België tot voor kort versnipperd. Vandaag worden de krachten gebundeld en werken grotere spelers meer centraal. Om te voorkomen dat de consolidatiebeweging van complexe welzijnsorganisaties leidt tot een nieuw samengesteld kluwen op vlak van IT, hanteert Wim Van Heesbeke en zijn 400 personen sterke team het adopt-principe. “We willen zo weinig mogelijk aanpassingen doen aan ons systeem. Geen maatwerk voor onze klanten in het hart van de IT, wel één centrale omgeving. De differentiatie waarmee elk ziekenfonds zijn identiteit uitbouwt, gebeurt op de front office-applicaties. Klanten zien dus andere logo’s, andere kleuren, een verschillende positionering van de functionaliteiten…, maar op de achtergrond draaien gestandaardiseerde configuraties om het technisch te kunnen blijven ondersteunen. Hoe eenvoudiger, hoe beter, want we hebben van nature al een heel zware en complexe IT-omgeving.”

Medische gegevens van miljoenen mensen

Sophie Verstrynge: “Het IT-departement heeft een dubbele verantwoordelijkheid: onze systemen moeten vlekkeloos werken, én we moeten tegelijkertijd investeren in innovaties, nieuwe applicaties, dataveiligheid… We proberen zoveel mogelijk tools ter beschikking te stellen om de ziekenfondsen zo optimaal mogelijk te laten werken.” Dataveiligheid is een no-brainer voor wie werkt met medische gegevens van miljoenen mensen. “We doen op dat vlak geen enkele toegeving”, zegt Wim Van Heesbeke. “Maar ook GDPR speelt een belangrijke rol: welke gegevens kunnen we aan wie op welk moment vrijgeven? Ziekenfondsen benutten data ook steeds meer om welzijn actief te promoten en leden te begeleiden in hun gezondheidszorg en de administratieve lasten tot een minimum te beperken.”

Menselijke compatibiliteit

Sinds 2016 rekent MUTUAL-IT op LCL Data Centers. Daar was meer dan één goede reden voor. “Connectiviteit naar zowel de cloud als naar de klassieke telecomspelers, is voor ons cruciaal – net zoals de stabiliteit van een robuust systeem”, stipt Sophie Verstrynge aan. “En ook de ligging van de datacenters speelde een rol. Wij werken vanuit Anderlecht, dus LCL’s vestigingen in Aalst en Diegem zijn ideaal gelegen voor risico-spreiding, zonder toegevingen te moeten doen op performantie. De nabijheid maakt het ook eenvoudig om zelf interventies uit te voeren. Behalve alle technische expertise die LCL levert als Tier 3-datacenter – tot nu toe liepen we samen een vlekkeloos parcours – hechten we er veel belang aan geen anoniem nummer te zijn. Als wij een vraag hebben of een dienst nodig hebben, weten wij dat LCL meezoekt naar oplossingen. Het belang van die menselijke compatibiliteit valt niet te onderschatten om vlot en in vertrouwen samen te werken. Wij kennen jullie, jullie kennen ons.”

Deel deze pagina: