Fujitsu

Fujitsu kwam bij ons aankloppen voor een specifieke nood van één van zijn klanten. Voor de migratie van een deel van de data van een private naar een public cloud, had het bedrijf een snelle, krachtige en tijdelijke connectie nodig tussen het datacenter van LCL en de Azure Cloud van Microsoft in Amsterdam. LCL Data Centers heeft hiervoor de perfecte oplossing in huis: de Equinix Cloud Exchange. Andy Van Der Eeken, Head of Customer Service Management bij Fujitsu, geeft meer uitleg.

 

Werknemer controleert servers en racks in cold corridor datacenter

‘Een belangrijk punt was ook dat LCL een partner met kennis in zijn ecosysteem had, die ons kon ontzorgen op het vlak van de connectie. Zo konden wij ons, samen met onze klant, focussen op de migratie’, zegt Andy Van Der Eeken tevreden.

Fujitsu, Leverancier van IT-producten en -diensten die al sinds een vijftal jaar klant is bij LCL Data Centers, kwam bij ons aankloppen voor een specifieke nood van één van zijn klanten. Voor de migratie van behoorlijk wat data, had het bedrijf een snelle, krachtige en tijdelijke connectie nodig tussen de datacenters van LCL en de Azure Cloud van Microsoft in Amsterdam. LCL Data Centers heeft hiervoor de perfecte oplossing in huis: de Equinix Cloud Exchange. Andy Van Der Eeken, Head of Customer Service Management bij Fujitsu, geeft meer uitleg.

Een dedicated secure connection, in eigen beheer, en redundant 

Fujitsu plande, voor één van zijn klanten, data op zijn systemen in een LCL datacenter, te migreren naar het datacenter van Microsoft Azure in Amsterdam. Aangezien er tijdsdruk was, moest de connectie voor de migratie snel op poten gezet worden. Om dit uit te voeren binnen budget, timing en forecast, rekende Fujitsu op de reactiviteit van LCL en zijn partner Equinix.

Andy Van Der Eeken, Head of Customer Service Management bij Fujitsu, legt uit: ‘Om de migratie van data in een private cloud naar MS Azure snel en efficiënt te kunnen uitvoeren, was er op korte tijd een grote hoeveelheid bandbreedte nodig, namelijk 10 gigabit. Bovendien was het ook belangrijk dat we sterk konden opschalen voor de migratie, maar eenmaal die achter de rug was, ook sterk terug konden neerschalen, of in dit geval het gebruik van de connectie zelfs konden stopzetten.’

Zodra de offerte de deur uit was, hebben ze bij Fujitsu niet lang getwijfeld. Na een gesprek met LCL Data Centers en een tweede offerte ter vergelijking, kwam de Cloud Exchange als beste oplossing uit de bus. Equinix bood ook het competitieve voordeel het grootste deel van de fysieke connectie tussen beide datacenters zelf in beheer te hebben. Bovendien is de connectie redundant.

Via de Azure Express Route, een dedicated secure connection, was de connectie up and running op slechts twee dagen tijd. ‘Een belangrijk punt was ook dat LCL een partner met kennis in zijn ecosysteem had, die ons kon ontzorgen op het vlak van de connectie’, zegt Van Der Eeken tevreden. ‘Zo konden wij ons, samen met onze klant, focussen op de migratie. De medewerkers van Equinix hebben meegeholpen met het uitvoeren van testen op de performance evenals met mogelijke issues. De Cloud Exchange is bovendien een ‘pay as you use’-oplossing: je betaalt er enkel voor wanneer je er gebruik van maakt, en je hangt niet vast aan een contract voor maanden of zelfs jaren. Als klant van LCL Data Centers kan je trouwens zelf via de self-service portal je bandbreedte schalen volgens je noden, waardoor je natuurlijk alle controle hebt over je bandbreedte én over het daarmee gepaard gaande kostenplaatje.’

Cold corridors LCL Data Centers

Fujitsu denkt ook aan andere toepassingen van de Cloud Exchange

De migratie van een deel van de data in een private naar een public cloud is een use case die Fujitsu zeker nog plant te herhalen. Ook wanneer men na de migratie nog een minimale connectiviteit tussen beide omgevingen wenst, is de cloud exchange daarbij interessant. En Fujitsu ziet nog meer mogelijke use cases. Zo denkt het IT-bedrijf er onder andere aan de Cloud Exchange ook in te zetten voor back-up & disaster recovery in de cloud. ‘We hebben klanten waarbij de data in één van LCL’s datacenters staan, en de back-up ervan in een ander LCL datacenter. Voor andere klanten kijken we naar de mogelijkheid de back-up in de cloud onder te brengen. Daarvoor is een schaalbare en performante connectie belangrijk: met een kleinere bandbreedte voor het maken van bijvoorbeeld een incrementele back-up, en een veel grotere in het geval van disaster recovery. Dit zorgt voor een flexibele oplossing waardoor de klant zijn kosten kan optimaliseren.’

Een andere toepassing die het bedrijf overweegt, is voor het gebruik van security diensten vanuit de cloud. Deze hebben soms een andere connectiviteit nodig dan die van een ‘gewone’ internetverbinding. Een dedicated, secure verbinding zoals die van de cloud exchange bij LCL, is dan beter en makkelijker.

‘We zien de Cloud Exchange als een extra dienst die we in ons aanbod opnemen, om al onze klanten te helpen voor wie een dergelijke dedicated secure connection een meerwaarde heeft. Nu we over deze lijn beschikken, kunnen we nog sneller actie ondernemen wanneer er zich een nood of opportuniteit aanbiedt’, zegt Van Der Eeken.

Fujitsu doet al sinds een vijftal jaar beroep op LCL Data Centers voor housing diensten

LCL Data Centers herbergt voor Fujitsu de IT-infrastructuur van klanten die het IT-bedrijf in beheer heeft. Van Der Eeken licht Fujitsu’s keuze voor LCL Data Centers toe: ‘We hebben bewust gekozen voor de datacenters van LCL omdat ze goed verspreid zijn over het Belgisch grondgebied. De ligging van de datacenters zorgt er ook voor dat ze snel connectie kunnen maken met andere datacenters in België, en dit met een minimale latency. Verder was het ook belangrijk voor ons dat er een heel ecosysteem van carriers en andere partijen aanwezig was. Op die manier kunnen we zelf een breder palet van mogelijkheden aanbieden aan de klanten die we bij LCL housen.’ 

De afgelopen jaren werd de samenwerking tussen Fujitsu en LCL alleen maar verder uitgebouwd. ‘In het algemeen zijn we zeer tevreden over LCL Data Centers. LCL heeft een competitief prijsbeleid en jarenlange expertise, en biedt ook een uitstekende dienstverlening aan. Het bedrijf is zeer flexibel en meedenkend’, concludeert Van Der Eeken.

‘We hebben bewust gekozen voor de datacenters van LCL omdat ze goed verspreid zijn over het Belgisch grondgebied. De ligging van de datacenters zorgt er ook voor dat ze snel connectie kunnen maken met andere datacenters in België, en dit met een minimale latency. Verder was het ook belangrijk voor ons dat er een heel ecosysteem van carriers en andere partijen aanwezig was. Op die manier kunnen we zelf een breder palet van mogelijkheden aanbieden aan de klanten die we bij LCL housen.’

Deel deze pagina: