Christophe De Brabanter, solution architect en R&D director voor Black Tiger Belgium  

Wanneer je als organisatie besluit om een on-premise locatie te migreren naar een datacenter, zijn er veel voorwaarden die de besluitvorming beïnvloeden. Aangescherpte richtlijnen rondom databeheer en databeveiliging vereisen een hoge kwaliteit dataopslag. Black Tiger Belgium, een softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in de exploitatie van persoonsgegevens en AVG, stond voor deze uitdaging. De recente overname van Bisnode Belgium is een duidelijke stap richting de gewenste groei om Europees en zelfs wereldwijd leider te worden op het gebied van ethisch beheer van persoonlijke gegevens. Hun datacenter kon hierin niet achterblijven.

Operatie innovatie
Christophe De Brabanter was verantwoordelijk voor het gehele proces: “Het huidige on-premise datacenter dat wij hadden, was ongeveer 20 jaar oud. In die tijd is natuurlijk het een en ander veranderd wat betreft verwachtingen van klanten, evolutie van technologie maar ook milieureglement. Vanuit senior management hadden we de vraag gekregen om op zoek te gaan naar een nieuwe bedrijfslocatie, waarbij de focus zou liggen op het kantoorgedeelte. Als dan ook een on-premise datacenter moet mee migreren, wordt de zoektocht een stuk complexer. We zijn toen gaan kijken of we het kantoorgedeelte en het datacenter konden loskoppelen.”

Een duurzame oplossing
Voor het nieuwe datacenter waren een paar essentiële voorwaarden opgesteld. “Aangezien we een heel intensief databedrijf zijn, waren we op zoek naar een bepaalde opzet met afgescheiden client rooms en housing van de servers. We worden continu geaudit, dus we wilden dat daar geen problemen door konden ontstaan”, vertelt De Brabanter.

Ook security en certificering van het datacenter waren belangrijke aspecten voor Black Tiger Belgium. De Brabanter: “We wensten minstens het niveau te halen dat we on-premise hadden. En die lat lag al vrij hoog, dus daar wilden we zeker geen compromis over sluiten. LCL was daarin de geschikte partij, omdat het certificering standaard aanbiedt voor al haar datacenters. De datacenters van LCL zijn onder andere Tier III-geclassificeerd, wat staat voor het hoogste niveau van bedrijfscontinuïteit dat een datacenter in België kan aanbieden.” 

Met het oog op de toekomst, was het voor Black Tiger Belgium ook van belang dat het nieuwe datacenter aan de klimaatdoelstellingen voldoet. LCL is lid van het Klimaatneutraal Datacenter Pact (CNDCP), dat als doel heeft om tegen 2030 datacenters in de Europese Unie volledig klimaatneutraal te maken. Dit betekent: energie-efficiëntie, groene energie, waterbesparing en recyclage van warmte. “Het milieuaspect waarin LCL kon voorzien was voor ons een belangrijk punt. Al met al was het voor mij vroeg duidelijk dat LCL op de Belgische markt een uniek profiel heeft”, zegt De Brabanter.

Christophe De Brabanter

Van on-premise naar een externe locatie
Toen bleek dat LCL aan veel van hun voorwaarden kon voldoen, is het proces om gebruik te maken van een extern datacenter in gang gezet. “Voor het eerst zou het datacenter niet meer on-premise zijn, dus dat was een grote verandering voor de organisatie. We zijn toen uitgenodigd op de site van LCL Brussels-North (Diegem) waar alles gedetailleerd is geïllustreerd hoe dat in de praktijk gaat, bijvoorbeeld qua brandbeveiliging, parametersecurity en camerabewaking. En naast het enkel tonen van die dingen, is er ook intensief gesproken over de procedures die worden gehanteerd."

"Locatie was voor ons ook een belangrijk aspect. Het is heel belangrijk voor een bedrijf als Black Tiger Belgium dat we 24/7 in de lucht zijn. Verschillende risico’s die voor downtime kunnen zorgen, probeer je zoveel mogelijk te verkleinen. Stroom is daar een belangrijk onderdeel van. De site in Diegem bevindt zich op de grens van twee electricity grids, twee distributiepunten van de stroomvoorziening, namelijk de grid van de luchthaven van Zaventem en de grid van Diegem. Het komt erop neer dat alles bij LCL minstens dubbel voorzien is."

Een voorspoedige toekomst
De Brabanter kijkt terug op een positieve samenwerking. "Elk van onze doelstellingen hebben we kunnen realiseren. We wilden certificering op niveau van het oude datacenter en dat is er nu. Ook hebben we de gewenste stabiliteit op het gebied van infrastructuur. De periode sinds dat we live zijn gegaan tot nu is eigenlijk vlekkeloos verlopen.”

“Communicatie gebeurt heel proactief. Deadlines worden gerespecteerd. Je kan op geen enkel moment zeggen dat er zaken gebeuren waar ik niets vanaf weet. En dat zorgt voor een stuk gemoedsrust."

Ook wat betreft de toekomst ziet De Brabanter een voorspoedige samenwerking met LCL. "Zoals elk bedrijf graag wil, willen we groeien. Wat betreft contingency oplossingen, dus niet alles in één datacenter zetten maar op diverse locaties, zijn we bij LCL op het juiste adres. Ook als het gaat om het connectiviteitsportfolio, de verbindingen tussen de datacenters: ik heb het volste vertrouwen dat we in LCL de juiste partner hebben.”

offices

Wie is Black Tiger Belgium?

Black Tiger Belgium is een begrip in België als het gaat om de verwerking, het beheer en het gebruik van persoonsgegevens. Als Bisnode Belgium/ WDM Belgium/Wegener DM/Sopres heeft het bedrijf een sterke reputatie op de Belgische en zelfs internationale markt.  

Black Tiger Belgium – deel van de Black Tiger Group (FR), een softwarebedrijf gespecialiseerd in de exploitatie van persoonsgegevens en AVG – streeft een toekomst na als dé specialist in ethische data, door het aanbieden van het Black Tiger Platform, een uniek ‘data quality native’ en ‘gdpr native’, 'no code' data management platform.

Gebouwd op waarden van ethiek, transparantie en innovatie, helpen ze bedrijven hun doelstellingen te bereiken door de persoonsgegevens van hun klanten volledig conform te gebruiken. Data technologie, data science en services staan hierbij centraal.

Meer weten? www.blacktigerbelgium.tech

Deel deze pagina