De activiteiten van Arcadiz en LCL zijn nauw verbonden. Na de oprichting in 1999, begon Arcadiz oorspronkelijk met het bouwen en onderhouden van missiekritieke netwerken voor operators, nutsbedrijven en bedrijven met hun eigen glasvezelinfrastructuur. In 2017 vestigde Arcadiz zijn eigen backbone-netwerk dat ongeveer 50 datacenters in de Benelux met elkaar verbindt. Ze bieden premium connectiviteit, onderscheiden door hoge beschikbaarheid, lage latency en hoge capaciteit. "Omdat LCL Brussels-North een van de twee belangrijkste hubs is voor internationale connectiviteit in België, was het logisch dat we daar ons succesverhaal begonnen," zegt oprichter en CTO Marc Vandeputte. "Ik geloof sterk in cocreatie tussen LCL en Arcadiz om klanten uitstekende service te bieden in het datacenter."

In de beginjaren had Arcadiz eigen serverruimtes in Haasrode, maar deze zijn nu volledig overgedragen aan LCL en andere datacenters. "Met een vertraging van minder dan 1 milliseconde naar onze servers, hebben we perfecte connectiviteit. Het is alsof je op je eigen lokale harde schijf werkt. Dus, we hebben geen eigen datacenter nodig," zegt Marc Vandeputte. "Een bijkomend, maar belangrijk voordeel is dat we verzekerd zijn van stroomvoorziening en ook fysiek extra beschermd zijn, bijvoorbeeld in geval van brand."

Gegarandeerde beschikbaarheid

Supersnelle verbindingen en gegarandeerde beschikbaarheid zijn cruciaal voor Arcadiz. "We bieden 99,9995 procent beschikbaarheid, ook rekening houdend met externe gebeurtenissen zoals een breuk in de glasvezelkabel of stroomonderbreking. Voor onze belangrijke klanten (banken, grote industriële spelers, overheden, farmaceutische bedrijven, local integrators, operators, mediabedrijven, enz.) zijn we onmisbaar in het garanderen van de Confidentiality, Integrity, en Availability (CIA) van hun gegevens. Het is belangrijk voor deze organisaties om hun gegevens te synchroniseren tussen geo-diverse locaties. We bieden hen de hoogste encryptiestandaarden en de laagste latency door het selecteren of bouwen van de kortst mogelijke routes tussen hun datacenters. Met applicaties en beveiliging die opkomen in de cloud in de FLAPD-steden (Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs, Dublin), hebben we deze veilige en low latency visie uitgebreid naar belangrijke centra in Amsterdam, Parijs en Frankfurt, onder andere. Bijvoorbeeld: de round-trip Brussel-Amsterdam is 3ms met 0,075 ms jitter en nul packet loss, aanzienlijk beter dan wat haalbaar is via het internet."

“Om dit te bereiken, hebben we ongeveer 4000 kilometer zorgvuldig geselecteerde glasvezel 'aangestoken' en samengevoegd met onze eigen glasvezelinfrastructuur, wat resulteert in de kortst mogelijke, redundante routes.”

Marc Vandeputte, oprichter en CTO van Arcadiz
Marc Vandeputte, oprichter en CTO van Arcadiz

Groei zonder buiten adem te raken

LCL biedt meer dan alleen state-of-the-art infrastructuur, zegt Marc Vandeputte. "De open communicatie en klantgerichtheid zorgen voor een vlotte samenwerking. We zijn niet bang om samen oplossingen te bedenken, zoals het pay-as-you-grow model, waardoor je groeiambities kunt koesteren zonder onderweg buiten adem te raken. Deze cocreatieve houding is ook nuttig voor het ontwikkelen van innovaties die de klanten van het datacenterbedrijf helpen, waarbij LCL zorgt voor de huisvesting en Arcadiz voor de connectiviteit."

ESG-ketenverantwoordelijkheid

De inspanningen en prestaties van LCL op het gebied van duurzaamheid zijn een waardevolle toevoeging in de waardeketen van Arcadiz. Als carrier en toonaangevende core routing, switching en optical network integrator, merkt Arcadiz een groeiende trend waarbij overheden en grote ondernemingen ESG (Environmental, Social, and Governance) steeds meer integreren in hun aankoopbeslissingen en zakelijke relaties. "We zien een soort ketenverantwoordelijkheid ontstaan," zegt Marc Vandeputte. "Het is belangrijk dat LCL en al onze andere leveranciers de lat hoog leggen - en dit kunnen onderbouwen met diverse certificeringen."

De integratie van duurzaamheid in de strategie van LCL is waardevol omdat de klanten van Arcadiz steeds hogere eisen stellen aan duurzaamheid. “De vraag is het luidst in Nederland, waar voor overheden en grote ondernemingen ISO 27001 (informatiebeveiliging) al ruim voor hun Belgische tegenhangers vereist was. Nu zijn ze ook verplicht om meetbare doelstellingen te bereiken zoals ISO 14001 (milieumanagement), samen met een minimumscore van EcoVadis.”

Zonnepanelen

Met 150 zonnepanelen op het dak die elektrische auto's en airconditioning van stroom voorzien, komt de algehele ecologische impact van Arcadiz voornamelijk van zorgvuldig gekozen leveranciers. Marc Vandeputte: "We bouwen een efficiënte infrastructuur met glasvezelkabel, waarbij het verbruik per getransporteerde bit wordt geminimaliseerd. Hiervoor vertrouwen we op leveranciers die van duurzaamheid een aantoonbare prioriteit maken, iets wat onze klanten eisen. De inzet van LCL voor een PUE (Power Usage Efficiency) van 1.3, ondersteunt bijvoorbeeld onze marktwaarde."

Deel deze pagina: