7 valkuilen bij het maken van back-ups

World Backup Day, dat plaatsvindt op 31 maart 2022, is een reminder voor bedrijven om regelmatig databack-ups te maken. Nu denk je misschien: wij maken al regelmatig back-ups. Het maken van een back-up lijkt simpel, maar er zijn wel degelijk valkuilen met grote consequenties voor bedrijfskritieke data.

1. Kies de juiste backup software

Het begint bij de keuze van de juiste backup software. Er is veel keuze op de markt en het is essentieel dat je een tool kiest waarmee je het beheer en de restore-procedure snel en efficiënt kunt uitvoeren. Het heeft natuurlijk geen zin om eerst uren te spenderen aan het opstarten van processen vooraleer je terug aan je data kunt. Een iets duurdere, doch efficiënte licentie is al snel terugverdiend in uitgespaarde tijd bij het beheer van dat backup systeem.

2. Connecteer je backup omgeving op een apart netwerk

Het is belangrijk om je backup server te connecteren op een apart netwerk. Je kan dit bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van VLAN’s. Hierdoor zorg je ervoor dat je bij impact op het productienetwerk nog steeds bij het backup systeem kunt. Die is namelijk op dat andere netwerk gekoppeld. Ook zorgt dit ervoor dat de backup server niet geimpacteerd is bij een mogelijke hack. In het verlengde van deze tip zorg je er ook voor dat je backup servers niet gekoppeld zijn aan de domain controller. Bij een hack op de domain controller is de kans dan minder groot dat er via die weg ingebroken kan worden op de backup server.

3. Plaats je backup servers op een andere fysieke locatie

Een backup server in hetzelfde rack plaatsen als de productieservers is uiteraard de gemakkelijkste en goedkoopste optie. Echter, bij een connectiviteit- of powerprobleem in dat rack, zul je niet meer kunnen connecteren met zowel de productieserver als de backup server. Plaats de backup server daarom in een ander rack en indien mogelijk zelfs in een datacenter op een andere locatie. In geval van grote outtages kan men dan nog steeds bij de backup server. Het is met de huidige backup software mogelijk om virtuele machines snel te restoren op nieuwe servers en zo kun je je bedrijf relatief snel terug opstarten bij een major outtage op één locatie.

4. Zorg voor voldoende bandbreedte

Je backup server is geconnecteerd met alle productieservers en dat kunnen er heel wat zijn. Dat wil zeggen dat er heel wat data naar deze backup server gaat. Zorg daarom voor een goede verbinding. Hoe meer bandbreedte, hoe sneller de backup is uitgevoerd. Dit werkt ook de andere kant op: een restore zal een stuk sneller gaan met een goede verbinding. Juist wanneer je de backup server in een ander datacenter plaatst, is het belangrijk om te kijken naar een stabiele en snelle connectie tussen de twee datacenters. Een DWDM-verbinding is hier bijvoorbeeld een goede en stabiele keuze. Kies daarom een datacenter met onbeperkte mogelijkheden voor connectiviteit, zoals bij LCL datacenters.

backup

5. Denk goed na over de juiste configuratie

Veelal loopt een backup één keer per dag incrementeel en één keer per week volledig. Dat is en verstandige keuze. Echter, voor bijvoorbeeld een ERP systeem- waar veel wijzigingen op plaatsvinden- kan het handig zijn om de backup elk half uur te laten lopen. Zo zorg je ervoor dat je veel gerichter data kan restoren zonder dat je daarmee andere wijzigingen overschrijft. Ook is het belangrijk om de retention policy goed te configureren: hoeveel restore points hou je bij? Met andere woorden: hoe ver kun je terug in de tijd? Dit hangt uiteraard af van de storage capaciteit die je beschikbaar hebt en daarom is het óók belangrijk om in voldoende storage capaciteit te voorzien.

6. Zorg dat niet alle servers tegelijk starten met de backup

Het backup proces kun je het best laten lopen op een tijdstip dat er weinig activiteit is op de productieservers. Vaak is dit ’s nachts en in het weekend. Let er op dat er niet teveel servers tegelijk starten met het uitvoeren van de backup. Dit vertraagt namelijk het gehele proces. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat het uitvoeren van de backup van de mailserver pas mag starten als het backup proces van het ERP systeem klaar is.

7. Neem een backup van de Cloud.

Natuurlijk gebruiken veel bedrijven de Cloud om hun IT-systemen in onder te brengen. Maar wat gebeurt er als je data kwijt bent van je SharePoint site? Of je hebt een opgenomen Teams meeting per ongeluk verwijderd? En hoe recupereer je mails die zijn verdwenen uit Outlook? Met diverse backup systemen kun je de cloudomgeving koppelen met de on-premise backup servers. Zo kun je alle data in de cloud restoren indien nodig. Met een partij als Equinix Fabric heb je bijvoorbeeld een rechtstreekse verbinding naar je cloud provider en ben je niet afhankelijk van de best effort en latency van een internetverbinding.

LCL datacenters voor een veilige opslag en back-up van data

Een goede oplossing voor het vermijden van risico is het onderbrengen van dataopslag en back-upprocessen bij een datacenter. Het voordeel is dat je volledig ontzorgd bent door een specialistisch bedrijf dat ook nog eens beschikt over de meest actuele kennis en infrastructuur.

LCL is de referentie voor datacenters in België en marktleider op het gebied van dataopslag in Europa. Met jarenlange ervaring en actuele kennis op het gebied van datacenters en colocatie is LCL een betrouwbare partner als het gaat om de dataopslag en backup processen.

Met 5 onafhankelijke en ultramoderne datacenterfaciliteiten investeert LCL in systemen en het onderhoud ervan om bedrijven de veilige omgeving te bieden waarin zij hun bedrijfs-IT-apparatuur onderbrengen en laten draaien, zonder onderbreking.

Deel deze pagina: