De verhuizing van een datacenter heeft meer voeten in de aarde dan u zou denken. Het is meer dan enkele kabeltjes loskoppelen, het ICT-materiaal overbrengen naar de nieuwe locatie en alles herinstalleren. We geven het woord aan twee experten.

Een datacenter verhuizen is vooral een kwestie van goed plannen. Dat kunnen Henk Heylen, Portfolio Manager van Getronics, en Erik Van den Broek, CEO van Data Center Services (DCS) beamen. Getronics en DCS zijn bedrijven met een gespecialiseerde afdeling in de inrichting en verhuizing van datacenters. Nieuwe klanten van LCL kunnen beroep doen op hun diensten voor de verhuizing van hun datacenter infrastructuur naar één van de datacenters van LCL.  

Een goede voorbereiding is alles
De eerste en belangrijkste taak is het opstellen van een inventaris en een planning, klinkt het bij Getronics en DCS. Wat verhuizen we? Hoeveel racks, servers en switches? De verschillende fases van de verhuizing moeten in kaart worden gebracht en een fallback scenario ingepland. Kortom: een succesvolle verhuizing staat of valt met de planning en voorbereiding. 

Erik Van den Broek


"Een datacenter verhuizen kan simpel of complex zijn", zegt Erik Van den Broek.
"De activiteiten van de klant bepalen de moeilijkheidsgraad van de relocatie: is downtime een optie of niet?
Lange weekends zijn ideaal om de impact van de verhuizing op de dienstverlening van de klant tot een minimum te beperken." 

Henk Heylen


"Voor webshopeigenaars is downtime vanzelfsprekend geen optie. Maar daar bestaan oplossingen voor", stelt Henk Heylen: "Het is moeilijker om een datacenter te verhuizen zonder downtime te hebben. In dat geval moet de infrastructuur ontdubbeld worden. Een oplossing is om parallel in het nieuwe datacenter nieuwe infrastructuur te plaatsen. Zo wordt de uptime gegarandeerd en hoeft de dienstverlening niet onderbroken te worden."

Verzekeren tegen dataverlies
"Daarnaast is het belangrijk maatregelen tegen dataverlies te nemen" , voegt Erik Van den Broek toe. "Er moeten extra back-ups van de gegevens gemaakt worden. Ook is een globale verzekering voor de apparat uur geen overbodige luxe, want tijdens de effectieve verhuizing kan er materiaal beschadigd raken. Het fysiek verhuizen van ICT-omgeving kan bovendien nogal wat impact hebben op de netwerkinfrastructuur. Netwerk- , internetverbindingen en connectiviteit moeten te alle tijden gegarandeerd zijn. De mogelijke probleemscenario's en oplossingen moeten worden uitgewerkt in het fallback disaster recovery plan."

Toch is het transporteren van de apparatuur de eenvoudigste fase van de datamigratie. "Bij Getronics kiezen we voor vrachtwagens met luchtvering", zegt Heylen. "Op die manier ondervindt de apparatuur de minste hinder door de trillingen en schokken tijdens het rijden." DCS verkleint het risico op schade door de apparatuur te verhuizen in verschillende boxen, verspreid over meerdere vrachtwagens.

Optimalisatie
Eenmaal aangekomen, is het belangrijk om de apparatuur even te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. "Verandering van temperatuur kan soms voor problemen zorgen", vertelt Heylen uit ervaring. "Daarom wacht je best even voor je apparatuur aan te zetten." Ten slotte stelt Heylen dat de migratie van een datacenter dé kans is voor de klant om de huidige staat van zijn datacenter tegen het licht te houden en naast de verhuizing ook een optimalisatie door te voeren. "Vaak is apparatuur verouderd en kunnen sommige componenten optimaler ingericht worden. Daarom raden we sommige klanten aan om naast de verhuizing ook een doorlichting van hun apparatuur te laten doen."

Heren, bedankt voor de tips! 

 

Deel deze pagina: