Vandaag is het Nationale Datacenterdag in Nederland. En dus niet in België. Zijn datacenters te onbekend en dus onbemind in ons land? Het is alvast een uitgekozen moment om de cruciale rol van datacenters in onze digitale samenleving te belichten.

Onbeperkt bandbreedte schalen: het kan alleen in een datacenter
De digitalisering heeft de afgelopen jaren een enorme impact gehad op onze economie. Een snelle, veilige en betrouwbare IT-infrastructuur is gewoon onmisbaar. Dat datacenters hier een cruciale rol in hebben gespeeld, werd nogmaals bevestigd toen de coronacrisis uitbrak. We weten natuurlijk niet alles wat er in onze datacenters gebeurt; onze klanten beheren zelf hun infrastructuur. Voor een uitbreiding van de fibercapaciteit moeten ze daarenboven niet eens langskomen. Dit kan eenvoudigweg aangevraagd worden aan hun telecomoperator via een dashboard.

We weten wel dat er een hoger dan gemiddeld aantal aanvragen voor uitbreiding van de bandbreedte is binnengekomen bij de meer dan 40 operatoren in onze datacenters. En we weten dat meerdere van onze klanten hun routercapaciteit en bandbreedte voor thuiswerk hebben geüpgraded, waaronder één van 800 naar 4000 digitale ‘werkplekken’. Hieruit blijkt dat LCL meer is dan koeling en stroom. Ons ecosysteem laat toe snel op te schalen als het nodig is. Niet alleen voor bandbreedte, maar ook hybride cloud kan geïntegreerd worden.

Minstens vijf keer zoveel data centers in Nederland
Opvallend is verder dat Nederland een kleine 200 datacenters telt terwijl er in België nog geen 40 zijn. Het is dus duidelijk dat onze Noorderburen makkelijker outsourcen dan wij, toch wat datacentercapaciteit betreft. Heeft de Belg ook op dit vlak een baksteen in de buik? Nochtans toont een financiële studie die LCL jaren geleden al maakte, dat het op termijn goedkoper is om naar een extern datacenter te gaan dan om er zelf één te bouwen en continu aan de nieuwste regulering aan te passen.

Een datacenter is vooral een ecosysteem
Maar de aanwezigheid in een datacenter is vandaag veel meer dan de bricks en utilities. Je maakt deel uit van een ecosysteem, met onder meer een ruime keuze aan telecom operators die nu eenmaal elk hun specialisatie hebben en waar je ook je bandbreedte in functie van je noden makkelijk kan bijschalen. Er zijn ook de service providers (zoals cloud providers, hosting partners en ISP’s) en systeemintegratoren die hun vaste ‘stek’ hebben dus die eveneens snel op je noden kunnen inspelen. Wij hebben daarnaast natuurlijk de aanwezigheid van een cloud exchange, waardoor je makkelijk zelf via een dashbord je cloudnoden kunt bijschalen, én de snelste toegang krijgt tot de grote Amerikaanse cloud providers maar ook tot een heleboel kleinere, overal ter wereld.
Wij bij LCL zetten altijd in op customer intimacy en service op maat. Dat houdt ook in dat we aan co-creatie doen met onze klanten. We brengen hen in contact met relevante, andere partijen in onze datacenters. Zo helpen we iedereen vooruit. Tenslotte heeft LCL een muur vol certificaties. Wij doen de compliance die daarmee samengaat, waardoor we iedereen ontzorgen. We merken dat dit ook steeds belangrijker wordt.
Om al die redenen, doen we vandaag een warme oproep om, net als in Nederland, van 13 oktober onze ‘Nationale Datacenterdag’ te maken.

@AlexanderDecroo: deal?

 
Deel deze pagina: