Je hebt het ondertussen ongetwijfeld al gezien: deze kerstperiode slaat LCL de handen in elkaar met SOS Kinderdorpen. Sinds 5 december zie je posts op onze social media kanalen verschijnen met #LCLSpreadHappiness. Voor elke gedeelde post met deze hashtag, schenkt LCL € 1,3 aan SOS Kinderdorpen. Op 22 december maken we bekend hoeveel we dankzij jullie hulp kunnen schenken aan het goede doel. We spraken met François Dufour, corporate fundraiser bij SOS Kinderdorpen, over het belang van deze campagne.


François, voor wie jullie nog niet kent, leg eens even uit wat jullie doen bij SOS Kinderdorpen?

François: Bij SOS Kinderdorpen willen we dat elk kind opgroeit in een gezin waar het de veiligheid, het respect en de liefde vindt die het nodig heeft. In deze stabiele, warme gezinsomgeving kunnen kinderen opgroeien, zich ontwikkelen en sterke jongvolwassenen worden. We doen dit onder andere door gezinnen in moeilijkheden te ondersteunen, een veilige omgeving te creëren voor kinderen en jongeren die aan hun lot worden overgelaten, en te vechten voor betere zorg voor jongeren. Dat doen we in meer dan 135 landen over de hele wereld, waaronder België.


Over hoeveel kinderen en jongeren gaat het dan in België?

François: In België groeit nog steeds 1 kind op 25 op zonder de zorg en liefde van een gezin. Hiermee bedoelen we kinderen die te maken hebben met problemen van geweld, misbruik, verwaarlozing of armoede. 1 op 25, dat zijn veel meer kinderen en jongeren dan de meeste mensen denken, omdat de zichtbaarheid van hun moeilijkheden vaak minder is. De stress die oa. covid en de economische crisis met zich meebrengen, hebben hun situatie er niet beter op gemaakt, dus deze jongeren hebben zeker onze hulp nodig.


Is er iets wat jullie specifiek tijdens de feestdagen plannen voor deze kinderen?

François: Absoluut, onze werking biedt het hele jaar door steun, maar de eindejaarsperiode is een heel bijzondere tijd. We willen dat de kinderen en jongeren daarvan genieten en zorgen daarom dat ze cadeaus krijgen, op vakantie gaan of iets bijzonders doen. We doen alles zodat ze hun situatie of trauma even kunnen vergeten. Zo kunnen ze de warmte van de feestdagen voelen en zich vooral even voelen zoals andere kinderen.


Zijn acties waarbij bedrijven jullie steunen belangrijk?

François: Hun financiële steun is erg belangrijk voor het verbeteren van de kwaliteit van onze projecten. Het stelt ons ook in staat om onze onafhankelijkheid te behouden, door onze financieringsbronnen te diversifiëren. Als bedrijven met ons willen samenwerken, zijn we dan ook dankbaar, want dat zorgt meteen voor een betere visibiliteit bij heel veel mensen. Zo kunnen we onze boodschap verder verspreiden. Als we zien hoe werknemers van die bedrijven zich willen inzetten voor het goede doel, terwijl ze vaak genoeg werk hebben, dan maakt ons dat trots. Het is fijn als we kunnen samenwerken met bedrijven die dezelfde waarden delen als SOS Kinderdorpen. Zo is er met LCL zeker een match: jullie streven als bedrijf naar een betere wereld, niet alleen op vlak van energie, maar op alle vlakken. Een datacenter moet ook veilig zijn, net zoals onze kinderen zich veilig moeten kunnen voelen. We zijn blij dat jullie met #LCLSpreadHappiness een mooie boodschap willen verspreiden.

François Dufour
François Dufour

Als #LCLSpreadHappiness voorbij is, kunnen jullie nog altijd steun gebruiken. Hoe kunnen mensen daarvoor zorgen?

François: Uiteraard kan er het hele jaar door gedoneerd worden. Elke gift betekent dat we voor meer kinderen een verschil kunnen maken en de zorg kunnen opnemen. Net zoals LCL kunnen mensen of bedrijven ook hun eigen actie op poten zetten om geld in te zamelen en meer visibiliteit te creëren. Een andere mogelijkheid is om meter of peter te worden, waarbij je via een maandelijkse bijdrage onze projecten steunt. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht op onze website.


Wat hopen jullie zeker in de toekomst te kunnen bereiken met SOS Kinderdorpen?

François: Één van onze belangrijkste doelstellingen is om de samenleving bewust te maken van de problemen waarmee veel kinderen in België geconfronteerd worden. Daarnaast willen we ook de kwaliteit van de zorg voor kinderen en jongeren in moeilijkheden verbeteren. Om dat te bereiken, moeten we ook een verbindende beweging en politieke steun creëren. We streven ook naar ondersteuning op maat van het kind, omdat elk kind anders is en andere ervaringen heeft. We willen met elk kind een vertrouwensband opbouwen en individueel werken aan hun dromen en toekomst. Dit vergt een grote inspanning, maar we zetten ons elke dag in voor een betere toekomst voor de kinderen en jongeren die dat nodig hebben.

Deel deze pagina: