Aalst, Antwerpen, Diegem, Gembloux en Huizingen, 29 november 2021 – Datacenterbedrijf LCL heeft zich aangesloten bij het Science Based Targets initiative (SBTi) om de uitstoot van broeikasgassen van zijn datacenters te verminderen. Het doel: de klimaatopwarming beperken. LCL heeft zich geregistreerd voor de meest ambitieuze doelstelling van SBTi. Dit wil zeggen dat het datacenterbedrijf er samen met 694 andere bedrijven van over de hele wereld naar zal streven om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. LCL Data Centers is het eerste Belgische datacenterbedrijf dat zich aansluit bij SBTi en het tiende Belgische bedrijf dat de meest ambitieuze doelstelling onderschrijft.

 

De datacenterspecialist LCL hechtte altijd al veel belang aan sustainability en milieu. Zo lag LCL Data Centers in januari 2021 mee aan de basis van het Klimaatneutraal Datacenterpact. Dit is een vrijwillig initiatief, genomen door toonaangevende cloudinfrastructuur-aanbieders en datacenterbeheerders, om alle datacenters in Europa tegen 2030 klimaatneutraal te maken, ter ondersteuning van de Europese Green Deal. Nu voegt LCL er nog een andere doelstelling aan toe: de opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C via SBTi. Voor de berekeningen voor zijn datacenters deed LCL beroep op een gespecialiseerd studiebureau. Samen keken ze ook naar realiseerbare doelen.

LCL Data Centers is het eerste Belgische datacenterbedrijf dat zich aansluit bij SBTi. In totaal zijn er op dit moment 2200 bedrijven geregistreerd. Bovendien is LCL nog maar het tiende Belgische bedrijf dat zich inschrijft voor de meest ambitieuze doelstelling van 1,5 °C.

‘Voor LCL is sustainability altijd heel belangrijk geweest’, licht Laurens van Reijen, Managing Director van LCL, deze nieuwe stap toe. ‘Duurzaamheid is evengoed welzijn op het werk en een veilige omgeving creëren voor iedereen die bij LCL werkt en komt, als bestuderen hoe je op alle mogelijke vlakken meer sustainable kan werken. Deze initiatieven komen ook onze klanten ten goede, aangezien hun servers en telecominfrastructuur bij ons gehoused worden. We helpen met deze nieuwe, ambitieuze stap dus ook onze klanten om duurzamer te werken.’

 

Aansluiting bij Science Based Target initiative om een verschil te maken

Science Based Target initiative biedt doelstellingen die op wetenschappelijke basis gedefinieerd worden. Dit zijn doelen die in overeenstemming zijn met wat de meest recente klimaatwetenschap nodig acht om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, namelijk de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder 2°C of tot 1,5°C. Bedrijven uit verschillende sectoren en van alle bedrijfsgroottes kunnen zich aansluiten bij de SBTi en kunnen een wetenschappelijk gebaseerd doel vooropstellen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Laurens van Reijen, Managing Director van LCL: ‘Veel grote bedrijven komen bij ons aankloppen voor het housen van hun servers. Ze outsourcen deze dienst dikwijls liever dan dit zelf te doen omdat het een specialistische business is die bovendien veel investeringen vraagt. Als leverancier van deze dienst kunnen we zeker ook ons steentje bijdragen aan een milieuvriendelijkere toekomst, en onze klanten tegelijkertijd helpen hun CO2-uitstoot te verminderen want het gaat uiteindelijk om het verbruik van hun servers. We hebben bewust gekozen voor de meest ambitieuze doelstelling want we willen echt wel het verschil maken.’

Het GHG Protocol

Om realiseerbare doelen voorop te kunnen stellen, heeft LCL Data Centers beroep gedaan op de diensten van het onafhankelijke studiebureau Encon. Het bureau heeft LCL geholpen met berekeningen op basis van het Greenhouse Gas Protocol Corporate Value Chain Standard om de uitstoot in kaart te brengen. Het GHG Protocol bekijkt drie verschillende scopes: directe emissies (bv. dieselverbruik, gebruik koelmiddelen, etc.), indirecte emissies (bv. aangekochte elektriciteit, etc.) en indirecte emissies in upstream- (bv. transport van schoonmaakploeg, aangekochte goederen, etc.) en downstream-activiteiten (bv. afvalverwerking).

SBTi wil in eerste instantie enkel een berekening voor scope 1 en 2 om de uitstoot te bepalen evenals acties om die terug te brengen’, aldus Johan Overloop, Facilities Manager bij LCL. ‘We hebben ons studiebureau gevraagd om scope 3 niet alleen in rekening te brengen, maar om daar nu ook al acties voor te voorzien. Zo anticiperen we op wat komt en staan we onmiddellijk verder’, aldus nog Overloop.

 

Uitdagingen voor LCL

Mieke Germonprez, Quality Manager bij LCL: ‘Nadat we de berekening gemaakt hadden voor onze datacenters, viel het ons op dat LCL al best goed scoorde. We kopen bijvoorbeeld veel groene energie in, en wekken ook zelf energie op met zonnepanelen. Uiteraard zijn er nog verbeterpunten. We zien dit voor LCL vooral op de langere termijn. Wanneer je bijvoorbeeld bestaande installaties vervangt door nieuwe technologie, realiseer je duurzame besparingen op het vlak van energieverbruik en dus van CO2-uitstoot. Duurzame investeringen zijn niet enkel goed voor onze huidige economische situatie, maar ook voor onze toekomst. Zo pakken we de klimaatsverandering aan en houden we rekening met de komende generaties.’

 

Voortrekkersrol in de Belgische datacenterwereld

‘LCL bevestigt hiermee zijn voortrekkersrol in de sector. We willen een voorbeeld zijn voor andere Belgische en Europese datacenterspelers. Hiervoor doen we veel inspanningen. We engageren ons voor het milieu door ons in te schrijven voor de meest ambitieuze doelstelling van SBTi. Dit geeft ons een duidelijk doel waar we allemaal samen gaan aan werken. Een uitdaging wordt het zeker, maar dat houdt ons scherp en gefocust’, concludeert van Reijen.

 

Greenhouse Gas Protocol Corporate Value Chain Standard: overzicht van de verschillende types van emissies

Deel deze pagina: