Recent hebben we ons aangesloten bij het Science Based Targets initiative om de uitstoot van broeikasgassen van onze datacenters te verminderen. We hebben ons geregistreerd voor de meest ambitieuze doelstelling, namelijk de opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C. We zijn het eerste Belgische datacenterbedrijf dat zich aansluit bij SBTi en het tiende Belgische bedrijf dat de meest ambitieuze klimaatdoelstelling onderschrijft.

Sustainability is belangrijk voor LCL

LCL heeft duurzaamheid altijd al hoog in het vaandel gedragen. In januari 2021 lagen we mee aan de basis van het Klimaatneutraal Datacenterpact, ter ondersteuning van de Europese Green Deal. Nu voegen we hier nog een andere doelstelling aan toe: de opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C via SBTi.

Ons engagement komt ook onze klanten ten goede, aangezien hun servers en telecominfrastructuur bij ons gehoused worden. We helpen met deze nieuwe, ambitieuze stap dus ook onze klanten om duurzamer te werken.

SBTi onderschrijven om een verschil te maken

Science Based Target initiative biedt doelstellingen die op wetenschappelijke basis gedefinieerd worden. Deze doelen zijn in overeenstemming zijn met wat volgens de wetenschap nodig is om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, namelijk de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder 2°C, of tot 1,5°C.

Doelstellingen bepalen met een onafhankelijk studiebureau

Om realiseerbare doelen voorop te kunnen stellen, hebben we beroep gedaan op de diensten van het onafhankelijke studiebureau Encon. Het bureau heeft ons geholpen berekeningen te maken op basis van het Greenhouse Gas Protocol Corporate Value Chain Standard om onze uitstoot in kaart te brengen. Het GHG Protocol bekijkt drie verschillende scopes: directe emissies (bv. dieselverbruik, gebruik koelmiddelen, etc.), indirecte emissies (bv. aangekochte elektriciteit, etc.) en indirecte emissies in upstream- (bv. transport van de schoonmaakploeg, aangekochte goederen, etc.) en downstream-activiteiten (bv. afvalverwerking).

Mieke Germonprez, Quality Manager bij LCL: ‘Nadat we de berekening gemaakt hadden voor onze datacenters, viel het ons op dat LCL al best goed scoorde. We kopen bijvoorbeeld veel groene energie in, en wekken ook zelf energie op met zonnepanelen. Uiteraard zijn er nog verbeterpunten. We zien dit voor LCL vooral op de langere termijn omdat dat nog duurzamer is, eerder dan voor “quick wins” te gaan. Duurzame investeringen zijn niet enkel goed voor onze huidige economische situatie, maar ook voor onze toekomst. Zo pakken we de klimaatverandering aan en houden we rekening met de komende generaties.’

Voortrekkersrol in de Belgische datacenterwereld

We zijn het eerste Belgische datacenterbedrijf dat zich aansluit bij SBTi en het tiende Belgische bedrijf dat de meest ambitieuze klimaatdoelstelling onderschrijft. Op dit moment zijn er wereldwijd 2200 bedrijven geregistreerd bij het Science Based Targets initiative.

‘We willen een voorbeeld zijn voor andere Belgische en Europese datacenterspelers. Hiervoor doen we veel inspanningen. We engageren ons voor het milieu door ons in te schrijven voor de meest ambitieuze doelstelling van SBTi. Dit geeft ons een duidelijk doel waar we allemaal samen gaan aan werken. Een uitdaging wordt het zeker, maar dat houdt ons scherp en gefocust’, concludeert Laurens van Reijen, Managing Director van LCL.

Deel deze pagina: