Het park zal dan in totaal 3.300 zonnepanelen tellen, goed voor 1,6 MW

Gembloux, 21 november 2022 - Datacenterspecialist LCL gaat het zonnepanelenpark van LCL Wallonia One uitbreiden. In de komende 9 maanden wil het datacenterbedrijf 1.300 fotovoltaïsche panelen toevoegen aan de reeds bestaande 2.000. In totaal zal het zonnepanelenpark dan 3.300 zonnepanelen tellen. Met deze extra energie, zal het datacenterbedrijf in een groter deel van de energienoden van zijn datacenter in Gembloux kunnen voorzien. Deze investering kadert binnen de uitgesproken duurzame koers die LCL vaart.

Het zonnepanelenpark van LCL Data Centers te Gembloux krijgt er maar liefst 1.300 zonnepanelen bij. De bestaande productie zal met 60% stijgen. Deze uitbreiding zal er voor zorgen dat LCL in 10% meer van de eigen energiebehoeften kan voorzien en dus 10% minder moet inkopen. LCL is dan ook ’s lands meest duurzame datacenter, met een resolute keuze voor een actief ESG-beleid en een gestage vooruitgang op het vlak van de keuze voor duurzame energie.

Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter bezocht vandaag het datacenter van LCL te Gembloux. "LCL’s datacenter in Gembloux is één van de meest duurzame in ons land. Zijn zonnepanelenpark wekt namelijk groene stroom op om in (een deel van) de eigen behoeften te voorzien. Concreet betekent dit dat men investeert in hernieuwbare energie. Hoe meer partijen daarin investeren, zij het voor eigen gebruik of voor verkoop aan derden, hoe sneller we onze bedrijven duurzaam maken. Ik juich LCL’s beslissing om haar zonnepark uit te breiden dan ook toe", aldus de minister.

Uitbreiding zonnepanelenpark voor meer energie

Toen LCL Data Centers de site in 2021 overnam, stond er al een zonnepanelenpark van 1 hectare op de site. Het park van 2.000 fotovoltaïsche panelen was goed voor zo’n 1 MW elektriciteit. LCL gaat hier nu 1.300 fotovoltaïsche panelen aan toevoegen. In totaal zal het zonnepanelenpark dan beschikken over 3.300 fotovoltaïsche panelen. Dit zal 1,6 MW elektriciteit genereren. Deze beslissing past dus helemaal in LCL’s focus op duurzaamheid in het algemeen, waarbij ook de energie-efficiëntie belangrijk is.

"Met deze uitbreiding zet LCL Data Centers een nieuwe stap richting de volgende generatie datacenters. In de toekomst willen we een ​​belangrijke speler zijn in het elektriciteitsnet met een lokale, groene energieproductie, de opslag van onze productie en het verbruik ervan op het beste moment", aldus Nicolas Coppée, datacenter manager van LCL Wallonia One.

Reeks van duurzame initiatieven

De uitbreiding van het zonnepanelenpark kadert volledig binnen de duurzaamheidsstrategie van LCL Data Centers. Het datacenterbedrijf engageerde zich immers om CO2-neutraal te zijn tegen 2030, voor al zijn datacenters. In dat kader creëerde LCL Data Centers, samen met 24 andere bedrijven en 17 verenigingen, het Climate Neutral Data Centre Pact op Europees vlak. Dit ligt in lijn met de Europese Green Deal.

Daarnaast ondertekende LCL Data Centers in november 2021 het Science Based Targets initiative (SBTi) om de uitstoot van broeikasgassen van zijn datacenters te verminderen en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. In lijn met het SBTi kondigde het datacenterbedrijf in oktober 2022 aan dat het hernieuwbare brandstof, namelijk HVO100, gaat gebruiken voor de noodgeneratoren in zijn datacenter te Aalst. LCL Data Centers is zo het eerste Belgische datacenter dat deze hernieuwbare brandstof gaat gebruiken. In een volgend stadium wil LCL alle generatoren in zijn vijf datacenters op HVO100 laten draaien.

Laurens van Reijen, managing director van LCL Data Centers, concludeert: "LCL heeft als Belgisch datacenterbedrijf altijd al een voorbeeldfunctie vervuld binnen de datacentersector. Hiervoor hebben we de afgelopen jaren veel inspanningen gedaan, zowel op nationaal als internationaal vlak. Ook deze investering maakt hier deel van uit. Door ons zonnepanelenpark in LCL Wallonia One uit te breiden, gaan we nog meer gebruik maken van groene stroom. Dit zal ons toelaten om duurzamer te worden op korte en lange termijn. We willen ook graag onze leveranciers en concullega’s aanzetten om meer in te zetten op groene energie want enkel zo kunnen we samen werken aan een duurzamere wereld."

LCL Wallonia One
Deel deze pagina: