Is outsourcing de nieuwe norm in het land van datacenters?

Naarmate de wereld steeds globaler wordt, werken organisaties voortdurend aan het verbeteren van hun prestaties, terwijl hun budgetten worden verlaagd. Waarin moeten ze investeren en waar moeten ze bezuinigen om ervoor te zorgen dat ze nog kunnen groeien? Na recente schandalen met betrekking tot de NSA staan ​​gegevensbeveiliging en privacy nu hoger op de agenda dan ooit tevoren. Moeten organisaties investeren in hun eigen serverruimtes of datacenters, of zijn ze beter af met een extern datacenter?

Over het algemeen hebben organisaties die zaken intern regelen, te maken met hogere installatiekosten en grotere investeringen, maar zij verwachten in de daaropvolgende jaren lagere bedrijfskosten te hebben. Gezien de steeds groter wordende bedreigingen voor beveiliging en privacy moeten organisaties alle voorzorgsmaatregelen nemen om hun gegevens te beschermen. Er moet dus niet worden bezuinigd op datacenters. Maar omdat geld krap is, financiering moeilijk te verkrijgen is en de economie er slecht voor is, vormen de installatiekosten een uitdaging voor veel organisaties. En dat is niet alles.

Ons uitgebreide onderzoek naar de kosten van interne en externe datacenters en serverruimtes toont aan dat voor grotere organisaties de bedrijfskosten van een intern datacenter even hoog zijn als die van een extern datacenter. Voor kleinere organisaties, met slechts 7-8 racks, zijn de bedrijfskosten iets lager als ze een eigen datacenter hebben dan als ze een externe partner hebben. Aangezien de investering die ze doen ongeveer 10 jaar duurt, betekent dit dat er een groot vraagteken is. Het is ook belangrijk om te onthouden dat er naast een serverruimte of datacenter van hoge kwaliteit ook een noodoplossing nodig is, met andere woorden een tweede serverruimte of datacenter, om echt veilig te zijn.

We hebben ons onderzoek gepresenteerd aan enkele grotere bedrijven, die de cijfers hebben bevestigd. Ze waren van mening dat de cijfers de werkelijke situatie misschien zelfs hadden onderschat: de bedrijfskosten van een intern datacenter zijn waarschijnlijk hoger dan die van een externe partner, in plaats van vergelijkbaar, gezien het gebrek aan schaalvoordelen. Bovendien gaf een IT-manager van een beursgenoteerd bedrijf toe dat hij in deze moeilijke economische tijden moeite had om zijn CEO te overtuigen van de noodzaak van bepaalde investeringen in hun eigen datacenter. Hij vond dat de gegevensbescherming bij hun organisatie niet perfect was. Een hoogwaardig extern datacenter heeft gegevensbescherming en privacy als kernactiviteit, en dus kan ik me voorstellen dat outsourcing de stressniveaus voor sommige IT-managers vermindert, omdat ze zeker weten dat hun gegevens veilig zijn en blijven, ongeacht welke nieuwe bedreigingen verschijnen aan de horizon. Bovendien is er, zoals altijd, de kwestie van politiek, als het gaat om insourcing of outsourcing.

Dit is allemaal stof tot nadenken. Ik wens alle IT-managers rustige dagen en rustige nachten. Wilt u onze nummers zelf controleren? Neem dan contact met mij op via laurens.van.reijen@lcl.be.

Deel deze pagina: