In slechts tien jaar is uw smartphone het centrale technologische apparaat in uw leven geworden. Maar weet je echt hoe het werkt? Zie je, je smartphone is als een ijsberg. Wat je boven het water kunt zien, is eigenlijk maar een klein deel van de hele structuur. Elke app en service vereist een enorme operationele infrastructuur waarvan u zich waarschijnlijk niet eens bewust bent. Datacenters zoals LCL spelen een cruciale rol bij het draaien van uw smartphone.

Toen mobiele telefoons eind jaren 90 en begin jaren 00 doorbraken, hadden ze drie hoofdfuncties: bellen, sms'en en snake spelen. Dat is ingrijpend veranderd. Onze mobiele telefoon werd slim. Nu zijn we zo gewend aan de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid dat we geen idee hebben wat nodig is om de telefoon slim te maken.

Er is een enorme infrastructuur achter het besturingssysteem en achter elke app die u op uw telefoon installeert. De belangrijkste kenmerken van een smartphone zijn de connectiviteit en de mogelijkheid om gegevens op uw telefoon uit te wisselen met gegevens die op andere locaties zijn opgeslagen.

Een klein voorbeeld: een gebeurtenis toevoegen aan uw agenda. De gegevens van uw afspraak moeten uiteraard worden opgeslagen. Maar uw telefoon moet ook communiceren met andere gesynchroniseerde apparaten zoals een laptop of tablet. En deze gegevens moeten altijd worden gedeeld, of u nu thuis bent of op vakantie in Nieuw-Zeeland.

Een ander voorbeeld is Netflix. Wanneer u een film op Netflix bekijkt, krijgt u toegang tot bestanden en streamt u deze naar uw apparaat. Uiteraard vereist dit constant dataverkeer. Bovendien is dit geen enkele reis. Netflix moet ook omgaan met de feedback die je via je account geeft. Al dit dataverkeer vereist snelle en krachtige verbindingen, betrouwbare operators en, natuurlijk, datacenters die gegevensopslag en communicatie garanderen.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is alle benodigde energie. Het verzenden van een signaal halverwege de wereld vereist veel kracht. Alle infrastructuur die nodig is om de apps op uw smartphone van stroom te voorzien, gebruikt energie en hulpbronnen. In deze tijd, met groeiende bezorgdheid over klimaatverandering en emissies, zal dit een probleem worden. Net als goedkope vluchten en auto-emissies zal het energieverbruik van onze digitale infrastructuur in de schijnwerpers staan. Daarom zetten we ons bij LCL in om 'groen te worden' en onze activiteiten zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

Laurens van Reijen

Managing Director, LCL-datacenters

Deel deze pagina: