Wanneer bedrijven fuseren of het ene bedrijf het andere overneemt, komen zij al snel voor een keuze te staan: wat te doen met de IT-infrastructuur van beide bedrijven? Ongeacht de omvang van de fusie of overname is het altijd een uitdaging om de bestaande systemen van beide organisaties samen te voegen en te integreren tot één efficiënt landschap. Het is een complex proces dat vraagt om zorgvuldige voorbereiding en een uitgekiend plan. Een extern datacenter kan hierbij als specialist de uitkomst bieden.

Volwaardig businesspartner

Externe datacenters bieden tegenwoordig een veel bredere dienstverlening aan dan een aantal jaar geleden. Voorheen boden de meeste datacenters voornamelijk een fysieke locatie met noodzakelijke faciliteiten zoals energievoorziening, koeling en beveiliging. Externe datacenters fungeren inmiddels veel meer als volwaardige businesspartners die klanten voorzien van advies en oplossingen op maat op het gebied van inrichting, migratie, connectiviteit en financiering.

Huidige IT-infrastructuur inzichtelijk maken

Het inrichten van een nieuwe IT-infrastructuur op basis van bestaande hardware en software vraagt om volledig inzicht in hoe de informatiestromen door de verschillende bedrijfsonderdelen gaan en hoe het businessmodel van de nieuw te vormen organisatie eruit ziet. Het is belangrijk om zo snel mogelijk de IT-infrastructuur samen te voegen; geen enkel bedrijf zal het als gunstig ervaren om in twee IT-werelden te blijven werken. Uiteindelijk zal er een lijst moeten komen van overbodige hardware en software. Of misschien is er zelfs een compleet overbodig datacenter. En dan rijst de vraag: wat kun je daar als bedrijf nog mee?

Overname door extern datacenter

Een extern datacenter kan je van dienst zijn, door de apparatuur of het datacenter van je over te nemen of namens jou te beheren. Zo investeerde LCL in 2020 in de overname en modernisering van een datacenter van Atos in Huizingen. Atos, een bedrijf dat IT-diensten levert, wilde zich richten op haar core-business. LCL heeft het datacenter volledig gemoderniseerd en fungeert nu op deze locatie als extern datacenter voor Atos.

Uitgebreid netwerk

Datacenters beschikken vaak over een enorm partnernetwerk, waar je als bedrijf je voordeel mee kunt doen.Als carrier onafhankelijke partner biedt LCL bijvoorbeeld een keuze uit meer dan 40 carrier partners aan, dit geeft je als klant een brede keuze uit competitieve oplossingen. Daarnaast biedt LCL via het Equinix platform een schaalbare, flexibele en veilige connectiviteit aan naar de meest gangbare public cloud platformen. Tijdens fusies of overnames kan dit een perfecte oplossing zijn voor bijvoorbeeld datamigraties tijdens de herinrichting van je IT-infrastructuur. Als je tijdens de herinrichting van je IT-infrastructuur al je data tijdelijk wilt opslaan in een cloudomgeving, kun je voor een periode fors opschalen om massa’s data te migreren. Wanneer het vervolgens weer mogelijk is, zet je deze weer gewoon veilig terug in de eigen stack. Zo kan LCL flexibel inspelen op specifieke behoeftes bij een fusie of overname en als partner in totaaloplossingen ontzorgen op het vlak van de connectie.

Aansluiten op ecosystemen

Een ander voordeel van het samenwerken met een datacenter is dat je kunt aansluiten op bepaalde ecosystemen. Ecosystemen zijn speciaal ingericht op het creëren van synergie tussen de verschillende deelnemende partners vanuit een bepaalde sector. Door ze samen te brengen in een ecosysteem kunnen ze hun oplossingen en diensten zo efficiënt mogelijk inrichten en aanbieden. Directe verbindingen tussen partners zorgen voor een veilige en snelle uitwisseling van data, iets wat in veel moderne businessmodellen de sleutel is tot (markt)succes.

Kortom, een fusie of overname kan een goed moment zijn om een beroep te doen op de kennis en expertise van een extern datacenter, omdat er waarschijnlijk meer mogelijk is dan je voor ogen had.

Wat hulp om te beslissen

Nog altijd niet zeker of je moet bouwen of kopen? Doe de Quick Scan! Door drie korte vraagjes te beantwoorden, zal je een beter idee hebben van welke optie het best bij jouw bedrijf past. 

Deel deze pagina