Redundantie is fundamenteel voor moderne datacenters, essentieel voor het waarborgen van hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid van diensten. Redundantie wil zeggen dat van alle kritische onderdelen zoals stroomtoevoer, klimaatregeling, connectiviteit, monitoring, security en back-ups meerdere installaties worden voorzien. Dit is noodzakelijk om de continuïteit voor onze klanten te garanderen.

De (dubbele) kracht van redundantie

Redundantie biedt voor onze klanten een onmisbare vorm van zekerheid. Ten eerste verhoogt het de betrouwbaarheid: systemen blijven functioneren ondanks eventuele storingen. Daarnaast verbetert het de beschikbaarheid: datacenterdiensten blijven actief, zelfs tijdens onderhoud of componentuitval. Dat helpt risico’s te beperken en is cruciaal voor bedrijfskritische toepassingen en de uptime van onze datacenters.

Bij LCL is redundantie oa. zichtbaar in onze onafhankelijke stroomcircuits. We voorzien altijd een A- en B-voeding, volledig van elkaar gescheiden. Daardoor blijven apparaten functioneel, zelfs als één voeding uitvalt. Voor verdere ondersteuning van deze stroomcircuits zorgen redundante UPS-systemen en noodgeneratoren, in het geval van een panne.

De koelingssystemen in onze datacenters hebben dubbele capaciteit met onafhankelijke units, waardoor een storing in één unit geen impact heeft op de operaties van de klant. Hetzelfde geldt voor beveiligingssystemen (zoals blussystemen, fysieke en digitale beveiliging) en monitoring van de systemen. Het is onze core business om onze klanten te garanderen dat alles veilig verloopt en optimaal werkt, redundantie is dus van belang.

Power A voorziening

Bovendien zijn onze connectiviteitsopties ontworpen met redundante ingangspunten doorheen het gebouw. Er zijn geen single points of failure, of punten waar beide redundante lijnen elkaar kruisen. Ook hebben we twee redundante meet-me-rooms, die dus volledig onafhankelijk zijn van elkaar.

LCL Brussels-North is een Tier 3 datacenter, gecertificeerd door IBM, wat betekent dat ons datacenter ‘concurrently maintainable’ is. Bovendien is LCL Brussels-West 2 Tier-III-gecertificeerd door het Uptime Institute, wat betekent dat zowel het design als de uitvoering aan hun strenge normen voldoen. De toekomstige uitbreiding van LCL Brussels-North heeft ook de Tier-III certificering voor zijn design behaald. Voor zowel Tier 3 als Tier III certificaten is redundantie een belangrijk onderdeel, want die maakt het mogelijk om onderhoudscycli te beheren zonder de continuïteit van de door de servers geleverde datacenterdiensten te beïnvloeden. Als onderdeel van ons betrouwbaarheidsprotocol voert LCL elke maand generatortests uit, wat vaker is dan veel andere datacenters.

Redundantie van Patches

Een specifiek aspect van redundantie zijn patches of crossconnecties, – dit zijn fysieke verbindingen tussen een telecomoperator en de klant. We vermeldden al dat onze meet-me-rooms, waar klant en carrier samenkomen, redundant aanwezig zijn. Vanaf de meet-me-room wordt met behulp van cross connects een koppeling gemaakt naar de diverse racks, cages of suites in het datacenter waar de eindklanten hun apparatuur hebben staan. Klanten zelf hebben de mogelijkheid om redundante gestructureerde bekabeling of connectivity cabling aan te laten leggen naar beide meet-me-rooms.

Waarom we aanraden om in beide meet-me-rooms gestructureerde bekabeling voor crossconnects te voorzien? Zo kan de klant redundante crossconnects opstellen. Deze back-up zorgt ervoor dat, mocht er iets gebeuren met een verbinding in het ene deel van het datacenter, een alternatieve verbinding beschikbaar is, waardoor de continuïteit van de dienstverlening gewaarborgd blijft. Dit is extra belangrijk voor  bedrijven waarvan de eindklant 24/7 toegang heeft tot hun services. De kans op connectiviteitsverlies wordt zo stevig verkleind.

Conclusie

Redundantie is geen luxe maar een noodzaak in hedendaagse datacenters. Daarbij zijn de voordelen voor betrouwbaarheid en beschikbaarheid cruciaal voor bedrijfskritische operaties.

De redundantie van patches speelt hierin een sleutelrol door de continuïteit van connectiviteit te garanderen.

Heb je vragen over de redundantie van onze kritische installaties of crossconnects? Neem dan hier contact op met het service delivery team: customer.services@lcl.be

Deel deze pagina: