Het bedrijf dat voorheen bekend stond als Belgacom, tegenwoordig het merk Proximus, staat op het punt een van zijn resterende monopolies te verliezen. De Ethernet-huurlijnen op zijn netwerk zullen binnenkort ook in heel België worden aangeboden door zijn concurrenten. Belgacom zal concurrerende exploitanten aanzienlijk betere groothandelservicevoorwaarden en lagere groothandelsprijzen moeten bieden, zodat concurrenten (effectievere) rivalen van haar Proximus Explore-aanbod kunnen worden. Er zijn aanwijzingen dat de groothandelsprijzen voor bepaalde netwerkelementen met meer dan 50% kunnen dalen. Alternatieve exploitanten zullen ook voordelen (bijv. Betere territoriale dekking, vooral buiten steden en bedrijvenparken, snelheidsverhogingen, misschien prijsverlagingen) kunnen doorberekenen aan hun eindgebruikers in het algemeen en hun groothandelsklanten in het bijzonder. Niet dat de prijzen erg transparant zijn. Het kost een fanaticus en een paar dagen de tijd om een ​​idee te krijgen van wat de stapel e-papier die het BIPT hierover heeft geproduceerd, nog in de ontwerpfase, in de praktijk zal betekenen.

Het punt is echter dat het nu een kwestie van weken is voordat meer bedrijven zich een Belgische dekking kunnen veroorloven voor Ethernet-huurlijnen, die kunnen worden gebruikt voor site-to-site connectiviteit, datacenterverbindingen, back-upoplossingen, internet toegang, etc. De eenmalige verbindingskosten per site zullen dalen, evenals de premie die wordt aangerekend voor snellere verbindingen. De algemene verwachting lijkt te zijn dat de prijzen voor eindgebruikers niet zo veel zullen dalen, maar dat (veel) snellere verbindingen voor dezelfde prijs worden aangeboden, en dat locaties waarop bedrijven zich vandaag geen Ethernet-huurlijnen kunnen veroorloven, zullen zijn kosteneffectief geserveerd.

Dit is goed nieuws voor Belgische bedrijven en voor datacenterbedrijven zoals LCL, ook al is het een schande dat het 20 jaar moest duren voordat deze markt nu eindelijk wordt geliberaliseerd. Als meer bedrijven zich Ethernet-services kunnen veroorloven, kunnen meer sites verbinding maken met externe datacenters van hoge kwaliteit, zoals die van LCL. We zijn er helemaal klaar voor om al die bedrijven te ontvangen die nu eindelijk met ons kunnen samenwerken! We hebben de afgelopen zes maanden de vraag als zodanig zien toenemen. Bedrijven zijn niet alleen geïnteresseerd in het verschuiven van hun datacenter-kostenmodel van capex naar opex. De veilige omgeving die LCL-datacenters bieden, evenals de verbinding met ongeveer 30 operators, dragen zeker bij aan de hogere vraag.

Wat de timing betreft, heeft de Europese Commissie tot de tweede helft van maart om te reageren op de kennisgeving van het BIPT. Het BIPT heeft tot 1 mei de tijd gegeven om een ​​definitief besluit te nemen, waarin eventuele opmerkingen van de Commissie worden weergegeven. Dus operators overal: zet je schrap! Je hebt eindelijk geluk ...

Deel deze pagina: