In de lijn van ons engagement voor duurzaamheid, kondigen we met grote trots aan dat ons LCL Wallonia One datacenter het ISO 50001-certificaat voor energiebeheer heeft behaald. Deze verwezenlijking is alweer een belangrijke mijlpaal in het voortdurende streven van LCL naar toonaangevende normen. Nicolas Coppee, Data Center Manager bij LCL Wallonia One, en Mieke Germonprez, Quality Manager and Safety Advisor bij LCL, geven inzicht in het belang van deze ISO 50001-certificering.

Efficiëntie in elke Watt: meer doen met minder

"Het behalen van het ISO 50001-certificaat onderstreept ons streven naar meer duurzame procedures. Ons datacenter is niet enkel een technologische hub; het is een pilootproject voor verantwoord energiebeheer voor zowel LCL als de hele sector", benadrukt Nicolas. Als boegbeeld van LCL is Wallonia One de trotse eigenaar van vijf ISO-certificaten. "Als je bedenkt dat het energieverbruik van een datacenter vergelijkbaar is met dat van een kleine stad, dan is energie-efficiëntie voor ons een absolute prioriteit", geeft Nicolas aan.

Het goede voorbeeld geven

In een tijd van escalerende energiekosten ligt de focus niet alleen op kosteneffectiviteit, maar ook op het vormen van een duurzame toekomst. Nicolas vult aan: "De ISO 50001-certificering sluit naadloos aan bij onze toewijding aan decarbonisatie en onze actieve rol in de net zero-overgang."

Nu de energiekosten pieken, wordt strategisch en efficiënt energiebeheer steeds belangrijker voor LCL. Met name energieverbruik komt naar voor als de belangrijkste milieu-impact van onze organisatie, wat de vitale rol onderstreept van effectief energiemanagement, zowel in het beperken van kosten, als het nastreven van ambitieuze milieudoelstellingen.

Mieke Germonprez
Mieke Germonprez
Nicolas Coppee
Nicolas Coppee

Energiebeheer op de proef gesteld

"De weg naar ISO 50001 bestond niet alleen uit het voldoen aan normen; maar ook uit het bijbrengen van een cultuur van energiebewustzijn. Het is meer dan een certificaat, het is een verbintenis aan een duurzame ethiek", merkt Mieke op. Dit streven volgt de principes van Trias Energetica, waarbij de nadruk ligt op een vermindering van het energieverbruik, een integratie van hernieuwbare energiebronnen en een optimalisering van het gebruik van fosiele brandstoffen.

Het certificatiesproces omvat:

• Beoordelingen van energie-impact.
• Een continu verbeteringsproces gericht op energie-efficiëntie.
• Nalevingsaudits.
• Interne procesaudits.
• De aanstelling van een toegewijde energiecoördinator (In dit geval Nicolas Coppee).

We bereiden ons voor op de toekomst

Het behalen van het certificaat is nog maar het begin. “nu focussen we ons op het delen van kennis met ons team", zegt Nicolas. We testen momenteel aanzienlijke investeringen in de verbetering van energie-efficiëntie bij LCL Wallonia One, die in een tweede fase naar alle LCL-datacenters uitgebreid zullen worden. Ons engagement gaat verder dan certificeringen — het omvat opleidingen van het personeel, sensibilisering en de integratie van energievermindering in ons DNA.

Als we kijken naar het bredere plaatje, streeft LCL ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van duurzame praktijken en zo een voorbeeld te zijn voor de sector. Onze strategische visie bestaat niet alleen uit meten en verbeteren, maar ook uit een proactieve benadering van lokale en duurzame energieproductie. Ons doel is om een maatstaf te zijn voor duurzame datacenters, inspelend op de verantwoordelijkheid voor het mileu die onze planeet vraagt. Het ISO 50001-certificaat van LCL Wallonia One betekent een strategische stap naar een duurzame toekomst en maakt de weg vrij voor een nieuw tijdperk van energie-efficiënte datacenteractiviteiten.

 

Deel deze pagina: