LCL bouwt nieuw datacenter in Aalst
 
Aalst, Antwerpen, Diegem, 14 november 2019 – Datacenterbedrijf LCL bouwt momenteel een nieuw datacenter ‘LCL Brussels West’. Voor het ontwerp verkregen ze alvast het Tier III-certificaat van Uptime Institute. Dit is een eerste, cruciale stap voor de Tier III-certificering van het nieuwe datacentergebouw. LCL heeft zo als eerste in België een datacenterdesign conform de Tier III-classificering van Uptime Institute. LCL investeert zo’n 15,5 miljoen euro in het nieuwe datacenter.

De datacenterspecialist LCL bouwt momenteel een nieuw datacenter ‘Brussels West’ in Aalst. De twee andere datacenters van LCL bevinden zich in Diegem en Antwerpen. Het ontwerp van het datacenter in opbouw, werd door Uptime Institute alvast bekroond met een Tier III-certificaat. En dat is een primeur in België. Het design is dus conform de Tier III-vereisten van Uptime Institute. Dit is een cruciale erkenning voor de volgende stap: een Tier III-certificaat voor het hele volledige datacenter van LCL.
 
De Tier III-classificatie staat voor het hoogste niveau van redundantie en bedrijfscontinuïteit dat een datacenter in België kan aanbieden. “Uptime Institute is de referentie op vlak van de certificering van datacenters”, zegt Laurens van Reijen, managing director van LCL. “In vergelijking met andere organisaties hanteren ze de strengste voorwaarden. Ze stonden ook mee in voor de ontwikkeling van de verschillende Tier-standaarden. Uptime Institute heeft bovendien het meest ervaring op dit vlak in sectoren waar redundantie nog belangrijker is dan gemiddeld, zoals in de financiële en verzekeringswereld.”
 
“LCL bepaalt waar de lat ligt voor de datacentra in België”, zegt Abdellah Mahlous, Operations Manager bij LCL. “Dat is een van de engagementen die we zijn aangegaan bij het uitzetten van onze strategie.”
 
Primeur in België
LCL is het eerste Belgische bedrijf dat dit certificaat van Uptime Institute in de wacht sleept voor het design van een datacenter. Het ontwerp beantwoordt dus aan een reeks strenge eisen van Uptime Institute. LCL is dan ook erg tevreden want zonder het certificaat voor het ontwerp, is het nadien onmogelijk de Tier III-classificatie voor het gebouw zelf te verkrijgen bij Uptime Institute.  
 
“Om een zo goed mogelijk zicht te hebben op de manier waarop een datacenter gebouwd is, werkt Uptime Institute in twee stappen”, zegt van Reijen. “Eerst wordt het ontwerp van het gebouw beoordeeld. Indien dat Tier III-conform blijkt, wordt nadien ook het afgewerkte gebouw onder de loep genomen. Uptime Institute gaat daarbij onder meer na of het gebouw overeenkomstig het ontwerp gebouwd werd. Een ontwerp geeft meer inzicht in de constructie van een gebouw, in vergelijking met een audit van een bestaand gebouw. Zo kan Uptime Institute nog strengere eisen hanteren.”
 
Investering van 15,5 miljoen euro
Voor de bouw van LCL Brussels West trekt LCL 15,5 miljoen euro uit. Dat bedrag omvat ook de aankoop van het aanpalende terrein met het oog op uitbreiding in de toekomst. De bouw is momenteel volop bezig. Het datacenter zal klaar zijn in 2020. LCL Brussels West zal een oppervlakte van +/- 1950 m² beslaan, dat is bijna een verdrievoudiging van de datacenterruimte die al aanwezig was in Aalst. “Doordat de datacenterlocaties van LCL op voldoende afstand van elkaar gelegen zijn, kunnen klanten perfect twee LCL-datacenters gebruiken als back-up-oplossing”, zegt van Reijen.  
 
Certificatie als onderdeel van bedrijfsvisie LCL
LCL hechtte altijd al veel waarde aan certificering. Zo is het datacenter eveneens conform met de standaarden ISO 45001, ISO 14001, ISO 27001, ISAE 3000 en ISAE 3402 type 2. Deze certificaten en rapporten verwijzen respectievelijk naar inspanningen op vlak van veiligheid, milieuwetgeving, informatiebeveiliging, operationele risicobeheersing en financiële risicobeheersing. De ISAE-rapporten werden door Deloitte afgeleverd.
 
“LCL staat voor continuïteit, stabiliteit en vertrouwen”, zegt van Reijen. “Het behalen van de nodige certificaten past perfect bij deze kernwaarden. We menen het serieus en behoren dan ook niet zomaar tot de top 3 van datacenters in België. We doen hiervoor veel inspanningen en grote investeringen. Zo maken we het verschil.”
Deel deze pagina: