Eén standaard voor datacenters? Ja graag!

Serverruimtes en datacenters variëren tegenwoordig sterk. Ze omvatten kasten in de hoeken van kelders, professionele datacenters en carrier-neutrale en redundante datacenters die ISO 14001-gecertificeerd zijn, zoals de datacenters van LCL. Het vergelijken van alle mogelijkheden is een moeilijke taak voor diegenen die op zoek zijn naar een extern datacenter of moeten kiezen tussen blijven investeren in interne datacenters of outsourcing. Is een duurder datacenter echt het extra geld waard?

Ik denk dat we echt één wereldwijde standaard voor datacenters nodig hebben, vooral in deze tijd waarin privacy en beveiliging belangrijker zijn dan ooit. Nederland heeft al een standaard, NPR 5313, voor computerruimtes en datacenters. NPR 5313 heeft echter betrekking op de installatie en het ontwerp van datacenters en niet op hoe deze worden uitgevoerd. Bijgevolg is deze 'standaard' verre van volledig. Het komt niet in de buurt van wat we echt nodig hebben.

Dus wat moet een standaard voor datacenters omvatten?

ISO 27001 en ISO 14001
Stroomverbruik effectiviteit (PUE)
Zaken met betrekking tot bedrijfscontinuïteit, zoals de financiële situatie van het datacenter, de aanwezigheid van een infrastructuur voor noodherstel, toegang tot ruimtes en de beschikbaarheid van personeel, en de beschikbaarheid van specifieke competenties of het aantal fte's per 100 m²
Het aantal beschikbare providers in het datacenter
We kunnen een classificatiesysteem gebruiken voor verschillende niveaus van datacenters op basis van het systeem dat wordt gebruikt op de financiële markten (AAA, AA, B, enz.). Het zou natuurlijk nodig zijn om een ​​instantie aan te stellen om controles ter plaatse uit te voeren en het ‘niveau’ van elk datacenter te bepalen als we willen dat de standaard zinvol is.

Datacenters op deze manier classificeren zou in ieders voordeel zijn. Het zou onze snelgroeiende markt veel transparanter maken en dat zou iedereen ten goede komen. Ik weet zeker dat alle relevante partijen in onze branche voor een enkele standaard zijn, gezien de wisselwerking tussen prijs en kwaliteit.

Laurens van Reijen, CEO van LCL-datacenters

PS: Ik wil cloudmakelaar Peter Witsenburg bedanken voor zijn waardevolle gedachten.

Deel deze pagina: