LCL heeft relatief grote datacenters op 3 locaties. Voor datacenters van deze schaal is een goed beheer van de infrastructuur cruciaal voor een betrouwbare, vlotte en georganiseerde werking. Wij gebruiken gesofisticeerde software voor DCIM, speciaal op maat van LCL uitgewerkt. Deze bevat onder meer onze exacte grondplannen en de elektrische schema’s van elke datazaal. We werken hiervoor samen met Perf-IT. Hun applicatie brengt al onze hardware samen in één DCIM-systeem. Koelingssystemen van verschillende merken kunnen bijvoorbeeld naadloos in het systeem geïntegreerd worden.

Wat wordt er bij DCIM vooral in de gaten gehouden? Het gaat om de controle van alle belangrijke parameters in een datacenter: de temperatuur, het stroomverbruik, de capaciteit en de efficiëntie. Bij LCL controleert één systeem al deze factoren. In één oogopslag kunnen medewerkers zo dag en nacht de goede werking bewaken. Die centrale, allesomvattende aanpak maakt de informatie veel overzichtelijker dan wanneer je verschillende systemen moet raadplegen. In geval van een waarschuwing of probleem, geeft de applicatie ook onmiddellijk een indicatie van de oorzaak. De ernst van de melding wordt zo meteen duidelijk, zelfs vanop afstand.

Wat de temperatuur betreft, zien we bijvoorbeeld de waarden in de verschillende zalen en de impact daarvan voor elke klant. Daarnaast wordt de redundantie nauwlettend bekeken. Alles moet redundant kunnen werken, wat de temperatuur betreft, maar eveneens op vlak van elektriciteit. Ook het capaciteitsmanagement wordt veel eenvoudiger, zowel voor het datacenter in het algemeen als voor de klanten afzonderlijk. Wanneer een klant bijvoorbeeld 80% van zijn beschikbare capaciteit verbruikt, kan er een verwittiging verschijnen.

Onze klanten genieten dankzij ons DCIM-systeem van een uitgebreide en duidelijke rapportering. Zo zijn ze in detail op de hoogte van de informatie over hun server(s). Dankzij onze uitvoerige analyses kunnen we hen bovendien goed op voorhand verwittigen van evoluties die ze best aanpakken. Een te hoog stroomverbruik kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de redundantie te klein wordt. In dat geval contacteren wij hen preventief en geven we aan wat de mogelijke oplossingen hiervoor zijn.

Niet alleen voor onze klanten, maar ook voor LCL werpt een goed DCIM-systeem zijn vruchten af. De ‘Power Usage Efficiency’ (PUE) wordt goed in de gaten gehouden: de verhouding tussen het verbruik van de klanten en de infrastructure load ligt immers best zo dicht mogelijk bij één. Zo vermijden we onnodige kosten. Anderzijds helpt het ons energie-efficiënter en duurzamer te werken. De koeling werd bijvoorbeeld al op punt gesteld. Ons energieverbruik daalde significant door de temperatuurregeling in de server rooms anders in te stellen en door een aanpassing van de draaisnelheid van de fans van de airco-buitenunits.De DCIM-applicatie is bovendien gekoppeld aan de facturatie waardoor het verbruik per klant haarfijn gedocumenteerd wordt en berekeningen automatisch gebeuren.

Na bijna 2 jaar is het DCIM-project bij LCL zo goed als afgewerkt. Het project nam veel tijd in beslag doordat site per site werd aangepakt. Er gingen bovendien veel analyses aan vooraf: elk stroombord en elke stroommeter werd bijvoorbeeld gecontroleerd. De op maat gemaakte gebruikersinterface vereiste een grote investering, maar dat vinden we het meer dan waard. In de toekomst zullen we ook over een mobiele DCIM-app beschikken, zodat medewerkers zelfs via hun gsm alle informatie kunnen raadplegen. Dat is nog iets om naar uit te kijken!

Deel deze pagina: