Ik heb onlangs deelgenomen aan een conferentie gewijd aan het thema energie-efficiëntie, georganiseerd door de Vlaamse onderzoeksgroep Vito.

Een presentatie van Dries Vos, lid van het onderzoeksteam van Vito, was bijzonder interessant. Op basis van een combinatie van internationaal beschikbare gegevens en eigen onderzoek van Vito kwam hij tot een aantal verbluffende conclusies:

  • De volledige hoeveelheid elektriciteit die nodig is om alle datacenters wereldwijd van stroom te voorzien, is goed voor 272 TWH / jaar. dat is driemaal het bedrag dat nodig is om België als geheel te voeden.
  • De gemiddelde PUE (stroomverbruikeffectiviteit) van alle datacenters in de Verenigde Staten is 2,15.
  • We hebben geen exacte cijfers beschikbaar voor België of Vlaanderen, maar de PUE-waarde zou waarschijnlijk ongeveer hetzelfde zijn.
  • De gemiddelde PUE van interne datacenters in Vlaanderen is 3. Dit betekent dat de gemiddelde PUE van commerciële externe datacenters ver beneden 2 ligt.
  • Uitbesteding van uw datacenter naar een commercieel datacenter leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.

Conclusie: als alle interne datacenters en serverruimtes werden uitbesteed aan efficiënt beheerde externe datacenters, zou dit kunnen leiden tot een energiebesparing van ongeveer 200 GWh / jaar, genoeg om bijna 60.000 gezinnen van stroom te voorzien, wat overeenkomt met een stad bijna zo groot als Luik.

Je hoeft het niet van mij aan te nemen, van een gerenommeerde onderzoeksorganisatie.

https://docplayer.nl/17738559-18-12-2012-potentieelbepaling-van-de-technieken-in-vlaanderen-dries-vos.html

 

Deel deze pagina: