Het telematicanetwerk van het Agentschap Wegen en Verkeer .

Wat is het, waarvoor wordt het gebruikt en wie maakt er gebruik van?

Wij zochten het voor u uit!

Wat?

Een telematicanetwerk is een IP-netwerk dat specifiek uitgebouwd is om technische toepassingen voor verkeer- en waterbeheer met elkaar te laten communiceren. Het zorgt enerzijds voor het transport van data en videobeelden die op het terrein – autosnelwegen en waterwegen - gegenereerd worden en anderzijds vormt het de fysieke link tussen het verkeerscentrum en de dynamische signalisatie die door hen wordt aangestuurd. Een performant telematicanetwerk is dus een absolute must voor het verkeer op de weg en op het water!Om de bedrijfszekerheid van dit netwerk te garanderen en te verbeteren worden de minder betrouwbare en minder performante koperaansluitingen systematisch vervangen door glasvezelaansluitingen, en worden ringstructuren gebouwd die de communicatie redundant maken.

Wie?

In Vlaanderen wordt het telematicanetwerk aangestuurd door het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse Overheid. Het netwerk wordt door projectingenieurs gebruikt voor toepassingen als rijstrooksignalisatie, voertuigtellingen, bewaking tussenafstanden en inhaalverbod vrachtwagens, snelheidscamera’s (flitspalen), trajectcontrole (bv Erpe-Mere / Wetteren), peilmetingen van waterwegen, afstandssturing van beweegbare bruggen, bewaken en aansturen van openbare verlichting, … CCTV-camera's leveren bijvoorbeeld real-time videobeelden van de verkeerssituatie, waarvan een aantal door de burger consulteerbaar zijn op de website 'verkeerscentrum.be'(verkeerscentrum.be). Bovendien gebruiken Vlaamse overheidsdiensten het netwerk om verbindingen tussen verschillende gebouwen te realiseren.

Waar?

Het telematicanetwerk van het Agentschap Wegen en Verkeer strekt zich uit over heel Vlaanderen. We spreken over een glasvezelnetwerk van om en bij de 2.500 kilometer.

Met wie?

LCL host twee datacenters waar de koppeling van het telematicanetwerk met het internet gebeurt voor de publieke websites, de beveiligde servers, de beveiligde connecties met andere netwerken, VPN connecties en GPRS (draadloze oplossingen).


 

Deel deze pagina: