Als wolken het vandaag niet voor ons bederven, krijgen we een zonsverduistering te zien. Op een zonnige dag vertaalt een eclips zich in 40% minder elektriciteit uit zonnepanelen. Gezien de wankele staat van de elektriciteitsvoorziening in België, hoop ik dat je een back-up serverruimte of datacenter hebt, voor het geval we toch de lang gevreesde stroomuitval zouden krijgen.

Eerder deze week, ruim voor de zonsverduistering, hadden we twee stroomstoringen in onze datacenters, kort na elkaar: één in Aalst gisteren en één aan het begin van de week in Diegem. We hebben natuurlijk voldoende back-upsystemen. Onze klanten hebben nooit gemerkt dat er een (korte) black-out was. Wanneer datacenteractiviteiten echter niet uw corebusiness zijn, kunt u uw gegevens en bedrijfsmiddelen nooit op dezelfde manier beschermen als een professioneel extern datacenter. Een stroomuitval is dus een bedreiging.

Zelfs als u een back-upoplossing heeft, een tweede datacenter op een afstand van bijvoorbeeld 5 km: hoe ontspannen kunt u zijn over mogelijke rampen zoals een stroomstoring? Ik zou mijn mobiel in de buurt houden als ik jou was. Als uw serverruimtes / datacenters slechts 5 km uit elkaar liggen, hebben beide zeer waarschijnlijk last van stroomuitval op het net. Zelfs als u in beide datacenters over de juiste back-upfaciliteiten beschikt, moet uw personeel zich op beide plaatsen tegelijkertijd bevinden om te controleren. Een dubbele stroomuitval is een extra risico, daar bestaat geen twijfel over. In de praktijk moeten uw datacenters minimaal 20 km uit elkaar liggen om onnodig extra risico te voorkomen.

Kortom: veel bedrijven zijn niet zo veilig als ze denken te zijn. Een voorwaarde voor groei is dat u zich kunt concentreren op uw kernactiviteiten. En dat uw backend geen zorgen maakt ...

Deel deze pagina: