Geeft u erom in welk land uw bedrijfsinformatie bewaard wordt? Maakt het u uit of uw data in een Indische, Canadese of Australische cloud vertoeven? Bezint eer ge begint, want de keuze voor een buitenlands datacenter kan verstrekkende gevolgen hebben. Laurens van Reijen, Managing Director van LCL, licht toe.

Laurens van Reijen, Managing Director van LCL: "Ik merk dat weinig bedrijven ervan wakker liggen waar hun data precies bewaard worden. 'Ergens in een ver land zal wel even goed zijn als in België en het is nog goedkoper ook', hoor ik wel eens.

Nochtans zijn er goede redenen om voor een Belgisch datacenter te kiezen. Zo vallen Belgische datacenters - logischerwijs - onder de Belgische wetgeving. Stel dat vertrouwelijke informatie of uw website gehackt wordt, dan kunt u een klacht indienen bij de Federal Computer Crime Unit (FCCU), een gespecialiseerde afdeling van de federale politie die zich inzet voor het bestrijden van informaticacriminaliteit. Wanneer uw data in het buitenland bewaard worden, hebt u die wettelijke bescherming niet. Er is trouwens nog geen Europese regelgeving hieromtrent. Daarnaast is er ook het risico dat sommige in het buitenland gevestigde datacenters verplicht zijn om informatie door te spelen aan de Amerikaanse overheid. Dat is niet zo voor bedrijven van wie de data in België gevestigd zijn. Ik zou dus zeggen: uw data in het buitenland bewaren? Bezint eer ge begint!"
Deel deze pagina: