Blockchain is de nieuwe buzz. Het is ontworpen om transacties transparant te maken en de eis van vertrouwen tussen particulieren voor eenvoudige transacties weg te nemen. Blockchain heeft een enorm potentieel om enorme sociale verandering te creëren. En we vragen ons af, welke rol kunnen we als datacenter spelen in blockchain? Is het een gelukkig huwelijk?

Om eerlijk te zijn weten we het niet. Blockchain vereist krachtigere processors om transacties af te handelen, wat bijgevolg veel meer elektriciteit vereist en de blockchain-technologie niet energie-efficiënt maakt. Wat we wel weten, is dat we als datacenter ernaar streven zo energiezuinig mogelijk te zijn. Bij LCL zijn we niet van plan om minder energiezuinig te worden, vooral niet na alle inspanningen die we hebben geleverd om precies het tegenovergestelde te bereiken.

Waar we onszelf zien spelen, speelt een belangrijke rol in de connectiviteit. Omdat blockchain een kopie van de volledige transactiegeschiedenis op de computer van elke gebruiker opslaat, betekent dit dat gegevens voortdurend tussen al deze kopieën moeten worden uitgewisseld, zodat de informatie up-to-date wordt gehouden. En waar moet al het verkeer doorheen? Juist, een datacenter. Vooral (bij LCL) via de meet-me-room. Telecomoperatoren zullen een belangrijke rol spelen in blockchain, omdat verbindingen cruciaal zullen zijn. Datacenters worden steeds meer een knooppunt van internet en ander verkeer. En aangezien bandbreedte hoe dan ook met 1,5 wordt vermenigvuldigd zonder blockchain, is er een enorme behoefte aan extra bandbreedte wanneer blockchain algemeen geaccepteerd zou worden. In dit opzicht zien wij, LCL, een mooie toekomst voor datacenters; vooral gezien het feit dat we bij LCL tot 38 carriers huisvesten in onze drie datacenters. Bovenop het feit dat iedereen toch evolueert naar outsourcing van datacenters, omdat de beveiligings- (en andere) vereisten het zeer inefficiënt en duur maken om uw servers in uw eigen datacenter of serverruimte op te slaan.

Dus, zijn datacenters en blockchain een gelukkig huwelijk? Ja, zeker voor gegevensuitwisseling. Maar niet als het gaat om energie-efficiëntie. Tenminste niet voordat ze blockchain energiezuiniger hebben gemaakt, iets waar ik naar heb gelezen waar ze naar kijken. En iets waar we naar uitkijken, want we willen onze ISO 14001-certificering zeker niet verlaten.

Laurens van Reijen

Managing Director, LCL-datacentersPS: de MIT Technology Review van MEI / JUNI 2018 heeft een volledig nummer over Blockchain, een must read voor iedereen die geïnteresseerd is.

Deel deze pagina