Wat te doen om totale duisternis te voorkomen

Het plan van de overheid om delen van de elektriciteitsvoorziening tijdelijk af te sluiten tijdens strenge winterse omstandigheden zal waarschijnlijk een grote impact hebben op bedrijven - probeer gewoon te werken in industriële gebouwen zonder verlichting. Werknemers zullen nieuwe manieren moeten vinden om interne en externe communicatie te onderhouden, en ik zal niet eens de impact op de belangrijkste dagelijkse activiteiten van het bedrijf vermelden of wat er moet gebeuren als alle bedrijfsprocessen tot stilstand komen. Als datacenterbedrijf is LCL een specialist in redundantie met back-upfaciliteiten voor elk onderdeel van ons aanbod. We voeren ook een keer per maand een stroomuitvaltest uit. Omdat we onze uitgebreide ervaring graag willen delen, bevat deze blog een aantal tips en trucs die u kunt gebruiken voor, tijdens en na een stroomstoring.

De digitale economie
Er wordt beweerd dat bedrijven niet teveel problemen zullen ondervinden als gevolg van de aangekondigde black-outs. Blackouts zullen naar verwachting vroeg in de avond plaatsvinden, rond 17.00 uur, wanneer de meeste bedrijven hun dagelijkse activiteiten afsluiten. Een stroomstoring kan echter grote gevolgen hebben voor bedrijfskritieke informatie, zelfs als alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen, en dit feit lijkt te zijn genegeerd. Servers die op de achtergrond draaien om bedrijfsprocessen te ondersteunen, kunnen worden afgesloten. De impact hiervan kan niet worden onderschat. Bovendien zijn de implicaties van stroomuitval voor datacenters en communicatielijnen vrij gemakkelijk over het hoofd te zien. Datacenters en serverruimtes bevinden zich vaak op plaatsen die de rest van het bedrijf niet ziet. Naast geplande stroomuitval kunnen er ook onverwachte storingen optreden. Als het verbruik te hoog is voor het netwerk, kan de stroom onmiddellijk verloren gaan.

Kan hierop worden geanticipeerd? De bestaande wetgeving inzake kritieke infrastructuur heeft alleen betrekking op energie, vervoer, de financiële sector en digitale communicatie. Volgens de wet is IT geen kritieke infrastructuur. Niets is echter minder waar. Overal is informatietechnologie te vinden, zoals de eenvoudige PLC die wordt gebruikt in een koffiezetapparaat, IT die wordt gebruikt in sluizen in kanalen en fabrieksproductielijnen die worden bestuurd door desktop- en mainframe-computers. Wetgevers hebben helemaal geen rekening gehouden met de digitale economie van vandaag, zoals blijkt uit de cyberaanvallen van het afgelopen jaar.

Daarom beveel ik bedrijven met een serverruimte of een datacenter aan om zich goed voor te bereiden. Ze kunnen dit doen door een aantal tests uit te voeren op basis van de volgende vragen. Werkt de noodstroomvoorziening als de netwerkvoeding wordt onderbroken? Welk actieplan moet worden gevolgd in geval van een stroomstoring en welke stappen moeten worden ondernomen wanneer de stroomtoevoer weer aankomt?
Omdat veel van het ontwerp afhangt, heeft het bedrijf een paar servers in één serverruimte of een uitgebreid datacenter met tien of meer racks.

A EPP D 001 591
 

Tips voor de serverruimte

Als uw bedrijf zijn gegevens opslaat in een serverruimte, kunt u het beste eerst controleren of de batterijcapaciteit voldoende is om de serverruimte tijdens stroomuitval te overbruggen. U kunt een korte ontladingstest uitvoeren om de werkelijke capaciteit van de batterijen te meten. U moet ook controleren of alleen bedrijfskritische apparatuur op het back-upsysteem is aangesloten. Er is gezegd dat de black-outs tot drie uur kunnen duren. Voor serverruimtes met batterijen maar zonder noodstroomopwekking betekent dit dat de servers worden uitgeschakeld. De autonomie van de meeste back-upsystemen is tien minuten. Dit is voldoende om een ​​korte stroomuitval op te vangen, maar niet genoeg om een ​​periode van drie uur te dekken. Bovendien wordt het koelsysteem ook uitgeschakeld tenzij het is aangesloten op de noodstroomvoorziening. Dit kan ertoe leiden dat de processors van de servers oververhit raken, waardoor defecten en gegevensverlies optreden.
Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun koelsysteem is aangesloten op hun generator als ze er een hebben. Het koelsysteem zal kort worden uitgeschakeld als er een stroomstoring is, maar het zal opnieuw opstarten zodra de generator vermogen begint te produceren.

Omdat veel datacenters organisch zijn gegroeid, is het van vitaal belang dat het werkelijke stroomverbruik wordt gemeten. Vaak overschrijdt het verbruik de UPS-capaciteit vanwege de aansluiting van niet-kritieke apparatuur op de UPS. Als de UPS overbelast is, is de kans groot dat deze defect raakt en defect raakt.
Hetzelfde geldt voor de noodstroomgenerator. Is het in staat om de volledige belasting van de servers en het koelsysteem aan te kunnen?

TIPS:

 • Controleer hoe oud de batterijen zijn en voer een ontladingstest uit.

 • Zorg ervoor dat je een generator en voldoende brandstof hebt voor drie dagen gebruik. Maak een noodplan voor langere stroomuitval.

 • Schakel alle servers uit die niet worden gebruikt.

 • Met sommige UPS'en kunnen uw servers 'sierlijk worden afgesloten'. Gebruik deze optie als deze beschikbaar is in uw UPS.

 • Controleer of alle apparatuur is aangesloten op de noodstroomvoorziening. De omschakeling van de normale voeding naar de noodvoeding moet ook probleemloos verlopen.

 • Zorg ervoor dat alle installaties worden onderhouden voordat de winter begint.

Tips voor het datacenter

Een datacenter heeft meer racks met bedrijfsgegevens dan een serverruimte. Meestal zijn de voorzieningen beter dan die in een eenvoudige serverruimte. Desalniettemin is het nog steeds belangrijk om batterijen te testen, het capaciteitsverbruik te vergelijken met het vermogen van de geïnstalleerde batterijen en ervoor te zorgen dat er voldoende brandstof is voor de noodstroomgenerator.

Dat gezegd hebbende, zorgt de complexiteit van grotere datacenters voor een langere checklist:

 • Is het toegangscontrolesysteem aangesloten op de noodstroomgenerator?

 • Zijn de servers verbonden met twee onafhankelijke stroombronnen?

 • Kan het koelsysteem de schakelaar van de normale voeding naar de noodvoorziening van de generator verwerken?

 • Zijn alarmen correct geregistreerd?

 • Zijn alle alarmen correct aangesloten?

 • Zijn de A- en B-UPS'en getest en werkt de reserve-UPS correct?

Ik raad aan om een ​​stroomstoring te simuleren. Controleer de installatie en zet de hoofdschakelaar uit om te zien wat er gebeurt. Veel bedrijven zijn bang om deze oefening uit te voeren omdat ze de installatie nooit hebben getest of de implicaties niet kunnen inschatten. Zo ja, dan is dit precies het juiste moment om de test uit te voeren.

TIPS:

 • Kies altijd voor winterdiesel wanneer u brandstof voor de generator bestelt. Zomerdiesel wordt standaard in de zomer geleverd, maar het vriest tijdens koude winters en stroomuitval is het meest waarschijnlijk wanneer de temperatuur buiten erg laag is. Sluit alles aan op de overtollige toevoer. Gebruik bronoverdrachtschakelaars, enz. Voor niet-redundante apparatuur.

 • Houd het bedradingsschema van uw elektrische installatie bij de hand voor het geval u problemen ondervindt. Een datacenter is een levende installatie en hoe meer documentatie u hebt, hoe beter.

 • Controleer welke applicaties als bedrijfskritisch worden beschouwd in een stroomstoring en maak een plan zodat deze applicaties opnieuw kunnen worden opgestart.

 • Vervang als preventieve maatregel indien mogelijk oude servers voordat het plan om delen van de elektriciteitsvoorziening tijdelijk uit te schakelen (dat wil zeggen nu!). Jarenlang gebruik kan hebben geleid tot slijtage van de voeding en het is waarschijnlijk dat de servers niet opnieuw opstarten.

 • Schommelingen in het elektriciteitsnetwerk kunnen uit beide richtingen komen, dus denk aan bescherming tegen overbelasting.

 • Koppel in het geval van een stroomstoring de zekeringen los van de servers en isoleer de servers van het netwerk.

Wat te doen na een stroomstoring

 • De UPS-batterijen moeten worden opgeladen voordat stroom naar de servers kan worden geleverd. De hoofdzekering kan doorslaan als de servers worden opgestart terwijl de batterijen nog worden opgeladen.

 • Laat de servers niet automatisch opstarten wanneer de stroomvoorziening terugkeert. Gebruik de BIOS-instellingen om de servers zo te configureren dat ze niet automatisch opstarten wanneer de stroom weer wordt ingeschakeld. Probeer de servers opeenvolgend op te starten. De opstartstroom kan ook de zekering activeren. Het netwerk is vaak onstabiel na een stroomstoring en fluctuaties in het netwerk kunnen ertoe leiden dat de server opnieuw wordt afgesloten en defect raakt. De server- en opslaginfrastructuur kunnen alleen veilig opnieuw worden opgestart als er gedurende 15 minuten een stabiele stroomvoorziening is geweest.

 • Maak een plan voor het opnieuw opstarten van de infrastructuur. Documenteer alles zo goed mogelijk. Bepaal welke servers opnieuw kunnen worden opgestart en controleer ze op defecten.

 • Raadpleeg de instructies voor uw installaties en de leveranciers.

 • Maak een goed back-upplan van de configuratie van uw switches en routers. Dit kan van onschatbare waarde zijn als de gegevens op uw apparatuur verloren gaan.

Gebaseerd op ervaring ...

Onze jarenlange ervaring met drie datacenters heeft ertoe geleid dat we zeer redundante installaties hebben gebouwd die maanden op een noodstroomvoorziening kunnen werken. Er is voldoende brandstof beschikbaar voor 72 uur noodstroom en dit kan constant worden bijgevuld.
De datacenters zijn gebouwd met alle redundantie die nodig is om onderbrekingen in de stroomvoorziening op te vangen. De engineering van een grote installatie is belangrijk en we hebben rekening gehouden met onvoorziene omstandigheden. Sinds vele jaren geven wij onze technische medewerkers training in het omgaan met onderbrekingen in de stroomvoorziening.
We testen de hele installatie en simuleren elke maand een echte onderbreking. Tijdens deze oefening wordt het hele datacenter aangedreven door noodstroomaggregaten. De oefening duurt bijna een hele dag en wordt uitgevoerd door twee personen.
Onze medewerkers zijn zich volledig bewust van het belang van bedrijfscontinuïteit en omdat ze hier elke dag mee omgaan, denken ze in termen van redundantie. De praktijk loont, aangezien de medewerkers van LCL Belgium hiermee instemmen. Ze weten als geen ander hoe installaties moeten reageren en hebben er een talent voor ontwikkeld. Het hele Operations Team van LCL werkt eraan om ervoor te zorgen dat onze drie datacenters de komende maanden en jaren probleemloos blijven werken, ongeacht eventuele stroomuitval.

Deel deze pagina: