Met de nieuwe hype rond het Internet of Things, beweren boze tongen dat het internet zal dichtslibben.

Een pijnlijke waarheid of een hoax?

Laurens van Reijen, Managing Director van LCL, geeft u zijn visie.Waarom is er überhaupt sprake van dat het internet zou dichtslibben?
In het kader van het Internet of Things zullen miljarden machines en apparaten bijkomend aangesloten worden op internet de komende jaren, en zullen ze ook allemaal gaan communiceren. Daardoor krijgen we soms de onheilspellende boodschap dat het internet over 8 jaar zijn maximale capaciteit zal bereiken.

Dus onze internetconnecties verveelvoudigen?
Dat klopt. Er is ook het feit dat mensen steeds meer bandbreedte gebruiken, bijvoorbeeld om video’s te bekijken op internet of door het gebruik van cloud services. Technologie die voor consumenten bestemd was, wordt nu ook door bedrijven gebruikt, denken we maar aan Skype en Facebook. En omgekeerd trouwens: particulieren willen gebruik maken van professionele technologie, en gebruiken internet ook voor heel wat privétoepassingen.

En? Kan het internet inderdaad dichtslibben?
Neen! Er zal altijd capaciteit zijn. Te meer omdat er slimme technologie kan ingezet worden, namelijk Software Defined Networking-technologie. Deze technologie koppelt de systemen die informatie via het netwerk doorsturen los van de systemen die bepalen via welke route de informatie over het netwerk verzonden wordt. Hierdoor krijg je een efficiëntere routing, wat het internet dan (veel) minder ‘belast’.

SDN is dus de oplossing?
SDN is sowieso een goed idee om het risico op bottlenecks - met vertragingen tot gevolg – te vermijden. Ook al geloof ik niet dat er een reëel risico bestaat dat de maximum capaciteit van internet zou bereikt worden, en zeker niet op een termijn van 7 à 8 jaar zoals kwatongen beweren. SDN wordt vandaag uitgetest; organisaties zoals de Open Networking Foundation, de Open Networking User Group, ETSI en Optical Internetworking Forum werken aan een standaard.

Tijdens het jaarlijkse LCL Carrier evenement werd het belang van SDN in de huidige netwerkevolutie bevestigd door David De Klerck (Verizon) en Philippe Magidson (Ergatel).
 
Deel deze pagina: