Duurzaamheid is een grote prioriteit voor LCL. Onze klanten hebben daarnaast ook zelf een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun servers en applicaties op een duurzame manier draaien. Zeker nu de elektriciteitsprijzen stijgen, is energiebesparing vandaag belangrijker dan ooit. Bedrijven moeten dus duurzame strategieën toepassen in datacenters om hun stroomefficiëntie te maximaliseren. Wij geven je hier 8 tips die je kunnen helpen op de weg naar meer energie-efficiëntie.

1. Schakel 'zombieservers' uit

Elke organisatie heeft toepassingen waar ze niet aan willen komen. Zombieservers zijn servers die draaien hoewel ze geen echte of actieve functie hebben. Bedrijven willen ze niet uitschakelen omdat ze bang zijn dat het andere functies kan beïnvloeden. De oplossing is simpel: die servers kunnen hun software gewoon in een virtuele omgeving op de cloud draaien. Andere servers die niet langer nodig zijn, moeten proactief worden opgespoord en uitgeschakeld. Het resultaat kan aanzienlijk zijn: sommige bedrijven hebben hun energieverbruik met meer dan een derde verminderd door zombieservers uit te schakelen.

2. Gebruik de juiste hardware

Vanaf het begin de juiste hardware kiezen, kan een grote impact hebben op het energieverbruik. Niet beschikken over hardware van geschikte omvang is vaak het gevolg van pogingen om datacentercomponenten toekomstbestendig te maken. Maar het gevolg van hardware met een te groot vermogen is dat onderbelaste elektrische en koelsystemen doorgaans minder efficiënt werken. Bovendien kan een te grote elektriciteitsinfrastructuur de energiekosten opdrijven. De juiste omvang van de hardware moet worden overwogen met het oog op de verwachte behoeften voor de komende drie tot maximaal vijf jaar. Aangezien het zeer waarschijnlijk is dat hardware in de toekomst innovatieve manieren zal vinden om het stroomverbruik te verminderen, moet de aandacht vooral uitgaan naar de behoeften van vandaag en overcapaciteit tot een minimum beperken.

3. Gebruik de energiebeheerfuncties van de servers

Functies voor energiebeheer worden vaak uitgeschakeld omdat bedrijven bang zijn dat de prestaties eronder zullen lijden. Dat is een courante misvatting, want moderne servers hebben vaak zeer efficiënte energiebesparingsmogelijkheden. Serverprocessoren kunnen hun stroomverbruik verminderen wanneer geen topprestaties vereist zijn, op momenten van laag gebruik. Bedrijven zouden deze energiebeheerfuncties moeten gebruiken omdat ze het stroomverbruik verminderen zonder dat dit ten koste gaat van het verwerkingsvermogen.

4. Stel het temperatuur- en vochtigheidsbereik ruimer in

Vaak wordt de temperatuur in datacenters onnodig laag ingesteld. Serverruimtes worden gewoonlijk op een omgevingstemperatuur van ongeveer 22°C gehouden, omdat hardware vroeger het best functioneerde rond die temperatuur. Om dat te bereiken zijn air conditioning temperaturen van 15°C nodig, wat veel energie vergt. Bedrijven doen dit omdat ze bang zijn dat hogere temperaturen de hardware zou beschadigen. Dat is niet het geval met nieuwe hardware: die kan vaak tot 30°C verdragen. Hetzelfde geldt voor de vochtigheid: vroeger lag het vochtigheidsbereik voor hardware ergens tussen 45% en 55%. De meeste nieuwe toestellen hebben een hogere vochttolerantie dan vaak wordt gedacht: tot zelfs 80%. Veel serverruimtes kunnen energie besparen door gewoon de thermostaat hoger te zetten.

LCL Wallonie One solar park

5. Audit bestaande IT-apparatuur

Bedrijven kunnen hun IT-apparatuur door IT-consultancybedrijven laten doorlichten om het verbruik na te gaan en mogelijke energiebesparingen op te sporen. Een dergelijke audit biedt inzicht in IT-apparatuur die energie-efficiënter kan worden gemaakt. Veel bedrijven maakten bijvoorbeeld gebruik van HDD-opslag, wat een hoog energieverbruik heeft. Flash is een stuk energiezuiniger.

6. Ontwikkelen van efficiënte software

Een andere manier om energie te besparen, is efficiënte software ontwikkelen. Bij de ontwikkeling van nieuwe software is het raadzaam na te gaan hoe software te ontwikkelen die minder energie verbruikt. Bespreek dit met interne of externe ontwikkelaars en bekijk hoe energie-efficiënt de software die je ontwikkelt werkelijk is.

7. Ontwikkel een gegevensbeheerbeleid

Wij weten dat het moeilijk is om gegevens zomaar te verwijderen, vooral als het om grote en complexe gegevensbestanden gaat. Maar alle gegevens bewaren, betekent ook dat je veel opslagcapaciteit nodig hebt – en dat kost energie. Om energie te besparen, moet je analyseren welke gegevens gewoon niet meer nodig zijn. Bedrijven zouden bijvoorbeeld een gegevensbeheersysteem kunnen ontwikkelen dat e-mails ouder dan drie jaar automatisch verwijdert. Ontwikkel dus een systeem dat bepaalt welke gegevens moeten worden bewaard, en voor hoelang.

8. Vloeistofkoeling van IT-apparaten

Luchtkoeling is een populaire manier om IT-apparatuur te koelen, maar het is niet de meest energie-efficiënte aangezien lucht geen effectief warmte-overdrachtsmedium is. Luchtkoeling kan de toegenomen verwerkingsbelasting van datacenters niet bijhouden en het gevolg daarvan zijn stijgende energiekosten. Vloeistofkoeling is een duurzamere optie. Het is een IT-koelsysteem waarbij IT-componenten en andere elektronica, waaronder complete servers en opslagapparatuur, worden ondergedompeld in een niet-geleidende diëlektrische vloeistof of koelvloeistof. Vloeistofkoeling leidt tot een lager energieverbruik en gebruikt veel minder water dan de meeste luchtkoelsystemen, wat leidt tot lagere bedrijfskosten.

Energie besparen lijkt misschien een uitdaging, maar het is haalbaar voor elke organisatie.

Bedrijven die gebruik maken van LCL Data Centers kunnen de energiekosten van hun faciliteiten verlagen door zelfs maar één van deze energiebesparingstips te integreren. Welke maatregelen het meest kosteneffectief zijn, bepaal je zelf door nauwlettend te waken over KPI's voor kostenbesparing, zoals elektriciteitskosten. Uiteindelijk kan het je niet alleen geld besparen, maar het kan ook de planeet redden.

Deel deze pagina: