The Things Network heeft als doel een wereldwijd open source Internet of Things (IoT)-netwerk uit te bouwen, zonder commerciëel oogmerk en waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Iedereen kan er ook aan bijdragen door zelf een gateway te plaatsen. LCL plaatst zo’n IoT-antenne op haar datacenters in Antwerpen, Diegem en Aalst waardoor het bereik van het netwerk vergroot. Internet of Things verbindt slimme apparaten met het internet om gegevens uit te wisselen en wordt onder meer gebruikt voor zelfrijdende auto’s en slimme thermostaten, maar wordt ook meer en meer gebruikt in industriële en productieomgevingen om bedrijfskritische processen op te volgen.



De technologie die de slimme apparaten met het internet verbindt heet LoRaWAN. Die technologie maakt verbinding met het internet zonder wifi, 3G of bluetooth. LoRaWAN is een open standaard, verbruikt weinig batterij, heeft een groot bereik en een lage bandbreedte. The Things Network brengt IoT-netwerken samen via een gezamenlijke aanpak en wil een robuuste en veilige infrastructuur opzetten die open staat voor iedereen.

Karel de Grote Hogeschool (KdG), meer bepaald de vakgroep ‘Multimedia Technology’, installeert en onderhoudt de gateways op de drie datacenters van LCL. “LCL engageert zich om het netwerk te ondersteunen en ook anderen daar toe aan te zetten” , zegt Lorenz Adriaensen, onderzoeker en lector ‘Multimedia Technology’ bij KdG en oprichter van de Things Network community in Antwerpen. “We bekijken ook of er andere mogelijkheden zijn om samen te werken, bijvoorbeeld aan de hand van stageprojecten voor onze studenten bij LCL.”



Het doel van KdG is om zoveel mogelijk antennes te plaatsen om de IoT-community verder uit te bouwen, onderzoek te voeren en zo ook studenten te kunnen laten experimenteren met de nieuwe technologie.

Het Internet of Things breidt steeds verder uit. “We evolueren naar een steeds meer geconnecteerde samenleving” , zegt Laurens van Reijen, managing director van LCL . “Internet of Things is, net zoals onze datacenters, een ecosysteem. Het is een interactief netwerk dat onderling een enorme hoeveelheid data uitwisselt. Die data moeten ook ergens worden opgeslagen. De connectiviteit moet voortdurend beschikbaar zijn, anders kunnen kritieke bedrijfsapplicaties het laten afweten en dat heeft verregaande gevolgen.”
Meer informatie over The Things Network: https://www.thethingsnetwork.org/


Deel deze pagina: