Data bewaren doen we al een tijdje niet meer op uitsluitend harde schijven (HDD).

Vandaag de dag wordt steeds vaker gekozen voor de iets kleinere Solid State Drive (SSD).

Maar wat is het verschil nu eigenlijk?
En wat is de beste keuze voor een datacenter?



Waarop bewaart u uw (back-up) data?
De harde schijf is bij ieder van ons bekend. De SSD daarentegen doet waarschijnlijk veel minder snel een belletje rinkelen.
Een normale harde schijf in een computer is een kastje met daarin een aantal schijven. Deze schijven hebben een grote opslagcapaciteit. Op de schijf wordt met behulp van een laser data geschreven en gelezen. Het nadeel van dit systeem is dat behoorlijk veel stroom vraagt, niet altijd even snel is en dat het veel ruimte inneemt. SSD’s daarentegen werken op dezelfde manier als een USB-stick, geen draaiende delen, gewoon wat chips op een printplaatje. Ze werken een pak sneller, maar zijn ook duurder. De SSD wint aan terrein in de datacenterwereld. Amazon en Microsoft zijn momenteel druk in de weer met de vervanging van hun harde schijven door Solid State Drives.

Maar hoe zit het in België?
LCL’s Managing Director, Laurens van Reijen, deed een kleine rondvraag en formuleerde het volgende antwoord:
“Wij hebben één klant die volledig is overgestapt naar SSD’s. Ze hebben die stap gezet omdat klassieke harde schijven prestatieproblemen gaven omdat de lees- en schrijfsnelheid er veel lager ligt. Ze gebruiken harde schijven enkel nog als back-up storage. De hoge prijs per gigabyte van SSD’s is momemteel nog een obstakel om de snellere opslagmedia in te schakelen, maar ook dat is relatief, want het prijsverschil is vandaag beter dan 2 à 3 jaar geleden. Klanten hebben ook hogere eisen, wat de overstap vergemakkelijkt. Harde schijven worden vooral gebruikt voor grote opslagsystemen. Vandaag komt ongeveer twee derde van de servers in aanraking met SSD’s.”
Deel deze pagina: