De tijd dat u al uw data op een server binnen de bedrijfsmuren stockeerde, ligt al een tijd achter ons. Steeds vaker stockeren we gegevens in de cloud of verplaatsen we zelfs gehele workloads naar de cloud. Cloud, hybrid cloud, multicloud , … het zijn maar een aantal termen die de gespecialiseerde media al een paar jaar gebruiken in hun teksten. Ook de aanbieders van clouddiensten goochelen er mee. En ondanks al deze aandacht, zit er nog geen 3% van alle data in de cloud. Hoe komt dat? Waar is de ‘cloud’? En waarom zou cloud voor u geen onoverkomelijk stap moet zijn, als u goed weet wat u nodig hebt en het ook goed plant? In deze en volgende blogs leggen we dat haarfijn uit.
 
Welke Cloud?
Beginnen doen we met een misverstand de wereld uit te helpen: Cloud betekent niet dat er geen hardware meer is en dat je data ergens ‘rondzweven’. Die data staan ergens in een of meerdere datacenters, zoals LCL er meerdere beheert. De hardware staat dus niet meer fysiek bij jou in de onderneming, maar gecentraliseerd in een datacenter.
 
Om het concept ‘cloud’ nog even verder te specifiëren, geven we hier kort nog de verschillen weer. Er zijn in se drie grote blokken: private cloud en public cloud met daar tussenin de hybrid cloud . Een private cloud kunt u nog het best vergelijken met uw oude server. Een organisatie zet dan zijn data en tools op een private ICT-infrastructuur in een extern datacenter zoals dat van ons. Je huurt er als het ware een deel van het datacenter exclusief af. Voordeel ten opzichte van de server op kantoor is dat de data in het datacenter – jouw private cloud - van overal toegankelijk is (in real-time) en dat je je als klant ook minder zorgen moet maken over de beveiliging van de IT-infrastructuur. Belangrijk hierbij is dat enkel de eigen vestigingen en medewerkers aan deze data en tools kunnen. Dit ‘eigen’ datacenter wordt niet gedeeld met anderen.
 
Aan het andere einde van het spectrum heb je de public cloud. Dit is een zoals het woord het zegt een publiek toegankelijke vorm. Data en tools staan dan op de infrastructuur die door meerdere gebruikers wordt gedeeld. Dit is misschien nog het meest gekend bij het brede publiek, want diensten zoals Spotify, Office 365, ...  zijn public cloud.
 
Hybrid cloud is een combinatie van beide: delen van de data en de workloads staan zowel in de public cloud als de private cloud.
 
Multicloud is een term die u wellicht ook weleens hoort. Er zijn vandaag wel honderden cloudproviders op de markt. Deze term verwijst naar het feit dat u gebruik maakt van de diensten van verschillende cloudleveranciers. Denk maar aan Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud en lokale aanbieders die bijvoorbeeld uw private cloudomgeving beheren in hun datacenter. Onderzoek leert ons dat bedrijven vandaag gemiddeld 8 cloudomgevingen gebruiken!
 
 
 
 
Wat levert het op?
Na de hype van een paar jaar geleden is iedereen wat van de ‘roze wolk’ gevallen. Alles naar de cloud verhuizen bleek toch niet de beste oplossing. Ook al omdat, als u zonder nadenken en duidelijke cloudstrategie eraan begint, de kosten soms de pan uit rijzen.
 
Beter is om naar een evenwicht te kijken . Maak een analyse van al uw data en IT-processen en hoor dan bij de datacenterspecialisten wat voor u het beste is. Uit ervaring weten we dat sommige IT processen en apps inderdaad best in een public cloud omgeving gedijen. Andere data of workloads blijven nog steeds best lokaal draaien op de servers in een datacenter. Moderne datacenters kunnen trouwens eenvoudig connecteren met andere cloud-omgevingen zodat de gebruiker geen verschil of vertraging merkt.
 
De hybrid cloud combineert het beste van die twee werelden en is daarom momenteel zo populair. Bovendien weten we dat elke onderneming andere noden heeft en dat een cloudoplossing op maat van de onderneming het beste resultaat heeft. Sommigen hebben voldoende aan enkele terabytes cloudopslag voor hun back-up, andere bedrijven hebben strenge SLA’s en moeten alles onderbrengen in een datacenter met Tier III-certificering. Dan krijg je uiteraard een ander kostenplaatje.
 
Wat we steeds meer zien gebeuren is dat in de kostprijsberekening rekening gehouden wordt met het business voordeel. Cloudcomputing heeft een kost, maar het levert ook meer flexibiliteit en schaalbaarheid: zogenaamde business agility . Waardoor de efficiënte van het bedrijf de hoogte in gaat en het dus ook rendabeler wordt. Bedrijven kunnen ook nieuwe diensten en producten lanceren door in de cloud te werken.  
 
Daarnaast wordt in een typische onderneming bijna driekwart van de IT-middelen besteed aan het beheer van complexe en soms oude infrastructuur met veel legacy. Door te kiezen voor een moderne IT-infrastructuur (in een datacenter of cloud-omgeving) die steeds up-to-date is en geen downtime kent, heeft uw IT-team meer tijd en budget over om zich over uw innovatieve businessprojecten te buigen. Het is die balans tussen wat je in de (publieke) cloud zet en wat in het datacenter waarbij we jou kunnen adviseren.
 
Nog meer cloud?
Er is geen weg terug meer. Integendeel. In de toekomst gaan we nog meer gebruik maken van clouddiensten. Zowel privé als in een business omgeving. Mensen zijn niet alleen mobieler geworden, ze kunnen dankzij technologie vandaag van overal werken. Kijk maar naar de recente thuiswerkmaatregelen door het Covid-19 virus. Diensten als Office365 verdubbelden in aantal gebruikers (van 20 miljoen in november 2019 naar 44 miljoen in maart 2020). Thuiswerken wordt de nieuwe norm, voorspellen economen, en dus zal de IT-infrastructuur moeten volgen. Dat betekent nog meer applicaties en workloads en rekenkracht in de cloud zodat uw medewerkers zonder haperingen snel en flexibel kunnen inspelen op de noden van uw klanten.
 
Daarnaast is er edge computing . Bij edge computing wordt de data aan de rand van het netwerk verwerkt, en niet in een centraal datacenter. Veel processen automatiseren en door onder meer Artificial Intelligence en Machine Learning gaan bepaalde acties autonoom uitgevoerd worden door de computer. Het meest mediagenieke voorbeeld is de zelfrijdende auto. Maar achter de schermen van diverse industrieën is het zogenaamde Internet of Things een booming business. Industrie 4.0, retail, banksector, slimme energienetwerken, vliegtuigbouw, videobewaking, … Allemaal willen ze meer reken- en computerkracht dicht bij de end points om sneller en accurater te kunnen beslissen. Zeker de komst van 5G zal een gamechanger zijn voor toepassingen die geen of ultralage latency vereisen. Dus edge computing zal nog meer data en analysetools vereisen in (mini)-clouds: cloud edge computing.
Deel deze pagina: