Na zes weken zon en hoge temperaturen dacht ik na over hoe goed de koelinstallaties in onze datacenters presteerden en het feit dat we deze zomer tot nu toe geen problemen hadden ondervonden. De volgende dag gaf een van onze airconditioningunits echter aan dat het zwaar leed onder de extreme omstandigheden van de aanhoudende hitte. Gelukkig hebben we onze systemen zo ontworpen dat ze volledig overbodig zijn en ons team, dat onmiddellijk ter plaatse was, bleef koel en heeft uitstekend werk verricht bij het oplossen van het incident.

In het verleden waren de dingen anders. Toen we ons datacenter meer dan 15 jaar geleden voor het eerst openden, hadden we problemen zodra het weer warm werd. Dit was vaak het gevolg van onvoldoende onderhoud, zoals wanneer de koelgeneratoren op het dak verstopt raakten met pollen. Sinds dat incident hebben we elk voorjaar extra onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd om het stuifmeel te verwijderen. Op zeer warme dagen hadden we te kampen met falende systemen, en dit was vooral problematisch wanneer ook een tweede site werd getroffen. Hoewel dit erg frustrerend was, leerde het ons dat we het probleem van koeling anders moesten aanpakken.

De praktijk baart kunst, dus toen we nieuwe investeringen deden, hielden we er rekening mee dat bijvoorbeeld daken in de zomer bijzonder heet worden - waardoor er meer warmte in de datacenters wordt gegenereerd. Onze nieuwe datacenters zijn daarom ontworpen met extra grote koelgeneratoren op hun daken om ervoor te zorgen dat ze tegen hoge temperaturen kunnen.

Gezien de hittegolf die ons land momenteel treft - de tweede al deze zomer - zijn we erg blij dat we die beslissingen hebben genomen. We moeten rekening houden met nog hogere temperaturen als de opwarming van de aarde voortduurt. Als klimaatverandering in de toekomst voor extra problemen zorgt, moet het ontwerp van datacenters volledig worden aangepast om dat fenomeen aan te kunnen.

In het jaarlijkse wereldwijde datacenteronderzoek van Uptime Institute (2018) van bijna 900 datacenteroperators en IT-beoefenaars, zei 46% van de respondenten dat hun organisaties geen potentiële verstoring van de klimaatverandering in hun datacenters aanpakken. Het advies is om rampen- en noodplanning uit te voeren in de context van een breder nood- en bedrijfscontinuïteitsplan. Bij LCL houden we rekening met de Tier-ontwerpcriteria om de operationele efficiëntie te verhogen en de betrouwbaarheid van onze bedrijfskritieke infrastructuur te verbeteren. We testen onze back-upsystemen ook een keer per maand door een stroomstoring te simuleren. Overstromingen komen misschien niet vaak voor in België, maar (hitte) onweersbuien vinden wel eens in de zoveel tijd plaats ... Wij bij LCL zijn voorbereid op de snel veranderende klimaatomstandigheden.

Laurens van Reijen

Deel deze pagina: