Deze woorden overheersen zowel de media als de gespreksonderwerpen deze dagen, samen met wanbeleid, betonrot, stroomcrisis, stroomplan en alle heisa die errond gecreëerd wordt. Wij gniffelen stiekem in ons vuistje. Want gelukkig hebben wij bij LCL onze zaken wel op orde. Bedrijven kunnen maar beter bij ons hun IT infrastructuur onderbrengen. Als het een afschakelplan opgestart worden - en mochten we erdoor getroffen worden - dan schakelen onze generatoren zich automatisch in en blijven wij onze sites continu van stroom voorzien. Zo waarborgen wij onze klanten business continuity.

Hoe wij weten dat onze generatoren wel degelijk zullen opstarten en hun werk zullen doen?

Omdat wij dat maandelijks testen. Om in de terminologie van het moment te blijven, laat het ons LCL’s eigen mini-afschakelplan noemen. Elke maand voeren wij doorgedreven testen op onze systemen en infrastructuur uit. Ja, wij schakelen de stroomtoevoer af - gecontroleerd weliswaar - en monitoren hoe onze generatoren effectief de taak van het stroomnet overnemen. En dat doen ze feilloos. Om de heel korte tijdspanne tussen uitschakelen van de stroomtoevoer en het opstarten van de generatoren te overbruggen, beschikken we trouwens over batterijen. Veel batterijen. Voldoende om geruime tijd aan een generator te sleutelen mocht die het laten afweten; bij ons is dat een half uur, in de meeste datacenters slechts 10 minuten. Maar die generatoren laten het dus niet afweten, juist omdat we ze iedere maand testen en onderhouden. Tijdens die testen analyseren we trouwens onze hele infrastructuur. Op die manier zorgen we ervoor dat potentieel zwakke schakels hersteld worden en voorkomen we ongecontroleerde uitval. En zo onderhouden wij op continue basis al onze systemen. Want onze infrastructuur is het kloppend hart van de ICT systemen van onze klanten. En we zouden niet willen dat die onderbroken worden.

Hoe groot is zo’n generator dan?

Het makkelijkst is om je een zeeschip voor ogen te houden. En je dan te bedenken hoe groot de motor van zo’n schip wel niet moet zijn. Wel, zo groot zijn onze generatoren. Inderdaad, we hebben er meer dan één. We hebben er meerdere omdat we een Tier 3 data center zijn, wat wil zeggen dat we van al onze systemen een back-upsysteem hebben.

Aan stroom is er bij ons geen tekort. Onze klanten kunnen gerust op twee hun oren slapen. Wil je dezelfde gemoedsrust als onze klanten? Neem dan zeker contact op met ons. We tonen je met plezier hoe we tewerk gaan en denken graag met je mee over je business continuity.

We zouden kunnen overwegen om zelf energieleverancier worden. Hmmm. Dat doen we dus niet. We focussen ons liever op de business continuity van onze klanten. Want daar ligt onze expertise.

Laurens van Reijen

Managing Director, LCL Data Centers

Share on: