De haven van Nieuwpoort was de setting voor de eerste LCL North Sea Regatta. De aanwezigen weten het wel: het werd een onvergetelijke dag. In de voormiddag stond er een zeilinitiatie door de schippers van de zeiljachten op het programma. De 14 jachten voeren een eerste keer uit richting de Noordzee. De terminologie en de basics van het zeilen werden uitgelegd en gedemonstreerd: ‘fenders’ (stootkussens) ophalen en knopen, zeilen hijsen, lijnen laten vieren en weer aantrekken, halve wind, overstag gaan, gijpen, … Na een leerrijke voormiddag volgde een gezonde lunch.


 
In de namiddag was het tijd voor de LCL North Sea Regatta, een race waarbij een parcours langs verschillende boeien afgelegd moest worden. Eens de havengeul uit, werden de zeilen gehesen en maakten de 14 jachten zich klaar voor de start. Aan de hand van een vlaggensysteem en de boordradio werd het startschot gegeven. Tijdens twee regatta’s haalden de deelnemers alles uit de kast wat ze geleerd hadden. Een zeilboot besturen bleek niet zo simpel, en de jury was onverbiddelijk: als een boot langs de foute kant van een boei voer, werd die gediskwalificeerd.

De crew van de ‘Manta Sailing’ kaapte uiteindelijk twee keer de welverdiende overwinning weg. Het team, onder leiding van Michel Lefèbvre, vader van een van Belgiës bekendste zeilers Yannick Lefèbvre, had een eer hoog te houden. Ze gingen naar huis met de LCL North Sea Regatta Trophy. De jury vatte de dag mooi samen: “ook al is de horizon in zicht, het is niet altijd even makkelijk om je bestemming te bereiken.” Maar, de aanhouder wint.Via de regatta haalde LCL 3000 euro op voor ‘Let’s Go Urban’, een project dat jongeren helpt om hun talenten te ontwikkelen en er zelf in te geloven, met het oog op hun toekomst. Meer dan 1000 kinderen en jongeren kunnen zo na school wekelijks deelnemen aan verschillende workshops. Oprichtster en directrice van het project, Sihame El Kaouakibi, kwam enthousiast toelichten waar ‘Let’s Go Urban’ voor staat.
Achteraf volgde nog een barbecue om de hongerige (en bij sommigen ook ‘geledigde’) magen te vullen… Wij hopen dat u genoten heeft van deze dag. Wat ons betreft: voor herhaling vatbaar! Alle feedback is welkom om de volgende editie nog beter te maken.

Deel deze pagina