In maart stond de wereld plots op zijn kop, vanaf het moment dat de COVID-19 pandemie de krantenkoppen beheerste. Veel organisaties werden door de nieuwe situatie overvallen: de digitale transformatie, die vaak al langere tijd op de agenda stond, werd ineens een topprioriteit, met connectiviteit als een van de belangrijkste overwegingen. Des te meer omdat een juiste keuze op het gebied van connectiviteit, blijvende waarde oplevert.

In een kort tijdsbestek speelde het kantoorleven zich niet langer tussen de kantoormuren af, maar via allerlei online kanalen. Aan bedrijven de opdracht om hun werknemers zo goed mogelijk te ondersteunen in deze nieuwe manier van werken. Ook de processen richting klanten, leveranciers en partners moesten zij aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Om dit voor elkaar te krijgen, schafte maar liefst 61 procent van de kmo-bedrijven in de afgelopen maanden software aan, blijkt uit
onderzoek van online marktplaatsleverancier Capterra. Software die volgens de ondervraagden cruciaal was om het bedrijf draaiende te houden tijdens de crisis.

Het werd de afgelopen maanden wel duidelijk dat onze economische welvaart direct samenhangt met - en afhankelijk is van - digitale technologie. En meer in het bijzonder: hoe we met elkaar in verbinding blijven. Uit sommige hoeken klinkt de oproep aan bedrijven om de huidige crisis aan te grijpen om ‘zichzelf opnieuw uit te vinden’. Veel bedrijven vonden het zelf ook hoog tijd om te innoveren, digitaliseren, en de lang overwogen stap naar de cloud te maken. Deze versnelling vindt weliswaar noodgedwongen en onder hoge druk plaats, maar bedrijven die van deze kortetermijnoplossingen een sterke strategie weten te maken, kunnen hier op de lange termijn de vruchten van plukken.

Haastige spoed

Terwijl het coronavirus langzaam de maatschappij stillegde, moesten bedrijven in de tweede versnelling om oplossingen te verzinnen om hun producten en diensten digitaal aan te bieden. Zaken als personeelsplanning, projectmanagement en bedrijfstrainingen moest men nu op afstand kunnen regelen. Maar het digitaliseren van bedrijfsprocessen gaat verder dan het inzetten van de juiste software om online te kunnen vergaderen. Het gaat om innoveren en efficiënt samenwerken, met werknemers onderling, maar ook zeker met klanten, toeleveranciers en partners. Dat betekent het versimpelen van de werkprocessen, het verbeteren van de cloud-infrastructuur en het vervangen van het traditionele ERP-systeem door web- of cloud-based software. Applicaties die niet web- of cloud-ready zijn, on-premise draaien en van buitenaf niet goed bereikbaar zijn, worden bij voorkeur vervangen door één centraal platform dat overal goed te benaderen is, maar ook op afstand te beheren is.

Blijvende waarde creëren

In reactie op de crisis en de uitdagingen die deze met zich meebrengt, kiezen steeds meer bedrijven ervoor de overstap te maken naar een multicloud architecture. Dit levert echter weer nieuwe zorgen op. Wat als bijvoorbeeld het netwerk overbelast raakt en dit de performance en bereikbaarheid negatief beïnvloedt? En hoe is het met de dataveiligheid en compliance gesteld zodra de IT-omgevingen zich over meerdere clouds verspreiden? Het antwoord op al deze vragen is interconnectie. Zonder interconnectie geen succesvolle cloudmigratie.

Rechtstreekse en veilige interconnectie leidt tot een optimale multicloudstrategie. Om dit mogelijk te maken heeft Equinix het platform Equinix Cloud Exchange Fabric (ECX FabricTM) ontwikkeld. Het platform versimpelt en versnelt de overstap naar een multicloud IT-oplossing en brengt een snelle, veilige, dynamische en wereldwijde verbinding tot stand tussen de verschillende infrastructuren en ecosystemen.

Met ECX Fabric kan binnen enkele minuten rechtstreeks verbinding gemaakt worden met alle grote cloudproviders via een enkele poort. Of er nu verbinding gemaakt wordt met meerdere public clouds of dat er een hybride cloud gebouwd wordt, ECX Fabric maakt het proces eenvoudig met een zelfbedieningsportaal en API's. Dit brengt vele voordelen met zich mee. Denk aan lagere kosten, een verbeterde performance en een hogere wendbaarheid, veiligheid en schaalbaarheid.

ECX Fabric kan de ‘gedwongen innovatie’ omzetten in een langetermijnstrategie die van blijvende waarde is. Datacenteroperator LCL maakt deze interconnectie-oplossing van Equinix nu ook in België beschikbaar en helpt organisaties bij toegang tot dit platform.

Benieuwd hoe je door interconnectie een succesvolle overstap naar een multicloud IT-oplossing kunt maken? Bekijk dan onze webinar recording ‘How to get ready for a multicloud strategy’.

Deel deze pagina