Met een golf van klimaatgerelateerde protesten die België en verschillende andere Europese landen overspoelen, is het duidelijk dat klimaatverandering de aandacht van het publiek heeft getrokken. Bij LCL zijn we ons terdege bewust van onze positie in dit probleem. Datacenters verbruiken veel energie. De ICT-sector is volgens de Verenigde Naties verantwoordelijk voor 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Met de komst van verdere digitalisering en cloud computing zal dat cijfer in de toekomst nog hoger worden.

Dit geeft ons de verantwoordelijkheid om op te treden en energie te besparen waar we maar kunnen.

Gelukkig hebben we bij LCL de juiste mannen en vrouwen voor de klus. De afgelopen maanden hebben we onze koelregelgeving en -apparatuur geoptimaliseerd om ons energieverbruik te verminderen zonder enige impact op onze klanten. Hierdoor konden we het energieverbruik in het testgedeelte van ons datacenter met maar liefst 65 procent verminderen. Onnodig te zeggen dat dit een enorme impact heeft op het effect van onze datacenters op het milieu.

Hoe hebben we dit bereikt? Tot nu toe hebben we een bepaalde manier gehad om de temperatuur in onze datacenters laag te houden. Omdat de apparatuur van onze klanten veel warmte produceert en gevoelig is voor hoge temperaturen, is dit cruciaal voor onze activiteiten. Zoals gebruikelijk is in datacenters, hebben onze serverruimtes een ‘cold corridor’. Bij LCL bestaan ​​deze gangen al een jaar. Waar we de afgelopen 6 maanden hebben geïnnoveerd, ligt in temperatuurbeheer. Onze technici hebben geëxperimenteerd met onze temperatuurinstellingen.

In het verleden zouden we een constante temperatuur in onze serverruimtes zelf handhaven, waarbij we de lucht afzuigen terwijl deze opwarmt en koelere lucht injecteert. Het handhaven van een constante temperatuur in de koude gang blijkt echter een efficiëntere manier van koelen, waardoor veel energie wordt bespaard. De servers halen de lucht van onder de verhoogde vloer naar de koude gang. De temperatuur mag in de kamer stijgen, zonder enig effect op onze apparatuur in de koude gang. Op deze manier is er minder koeling te doen, dus minder energie die moet worden gebruikt.

Een andere doorbraak werd gerealiseerd door de snelheid van de fans van het koelsysteem buiten ons gebouw te wijzigen. Voordat deze uit zouden zijn of op volle snelheid zouden werken, zonder instelling daar tussenin. Door de snelheid van de ventilatoren variabel te maken, hoeven deze niet altijd op volle capaciteit te werken, waardoor extra energie wordt bespaard.

Door deze technieken te gebruiken, implementeren we een belangrijk onderdeel van de 'Europese Gedragscode voor energie-efficiëntie in datacenters'. Wij zijn de eerste onderschrijver van deze code in België en geloven zeer sterk in de doelstellingen ervan. De implementatie van deze nieuwe koeloplossing was een uitdaging, vooral in een live omgeving. Het realiseren van dit project geeft veel voldoening. We zullen nu werken aan de uitbreiding van ons testgebied en de implementatie van deze oplossing in al onze datacenters.

Datacenters en de ICT-sector in het algemeen gebruiken inherent veel stroom. Ze zijn ook onmisbaar voor onze moderne wereld en economie. Dat alles betekent niet dat we er niet naar moeten streven om dat stroomverbruik zoveel mogelijk te verminderen. Bij LCL laten we zien dat we meer dan klaar zijn om die verantwoordelijkheid op ons te nemen.
Deel deze pagina