Elektriciteit die wordt gebruikt voor koeling is goed voor een derde en soms zelfs de helft van de totale elektriciteitsrekening. Voor een datacenter van ongeveer 3.000 m² en een verbruik van ongeveer 10 MW, kunnen de elektriciteitskosten voor het koelen van uw datacenter oplopen tot 3 tot 6 miljoen euro, volgens de berekeningen van een onderzoeksteam van de universiteit van Toronto minder dan een jaar geleden.
Onderzoek van het Departement Computerwetenschappen - Universiteit van Toronto

Ditzelfde onderzoeksteam heeft onderzocht wat het effect op de systeembetrouwbaarheid zou zijn als u de temperatuur met enkele graden zou verhogen, een maatregel die zou kunnen leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de elektriciteitsrekening.

De resultaten zijn vrij onthullend. Zonder te veel in detail te treden, zijn de effecten van het verhogen van de temperatuur met enkele graden veel minder dan algemeen wordt aangenomen. Er is weinig of geen verband tussen hogere temperaturen en DRAM-storingen of knooppuntuitval. En de correlatie tussen hogere temperaturen enerzijds en latente sectorfouten in schijven en schijfdefecten anderzijds is veel zwakker dan verwacht.

Wat de hardware-betrouwbaarheid echter veel meer leek te beïnvloeden, waren enorme temperatuurverschillen. Dus in plaats van de temperatuur zo laag mogelijk te houden, moeten datadenterexploitanten ernaar streven om de datacentertemperatuur zo consistent mogelijk te houden.

Betekent dit dat men de temperatuur tot 50 ° Celsius of hoger kan laten stijgen? Niet precies, omdat een stijgende temperatuur zou leiden tot een dramatische toename van het stroomverbruik van individuele servers, al was het maar vanwege de toenemende ventilatorsnelheid van deze servers. Op die manier zou het positieve effect van lagere koelingskosten in het algemeen worden geneutraliseerd door de hogere kosten van het stroomverbruik van de servers.

Maar de resultaten geven wel aan dat de gemiddelde datacentertemperatuur misschien een paar graden hoger ligt en dat de monitoringinspanningen meer gericht moeten zijn op het constant houden van de temperatuur dan op het laag houden. Trouwens: te lage temperaturen zijn ook schadelijk voor je hardware.

De wetenschappers aarzelden om specifiek advies te geven over ideale datacentertemperaturen, maar vonden de resultaten bemoedigend en de moeite waard om verder te onderzoeken.

Tot voor kort adviseerde de American Society of Heating, Cooling and Air-Engine Engineers (ASHRAE) een inlaattemperatuurbereik van 18 tot 27 graden Celsius als veilige temperatuur zonder de apparatuur te beschadigen, maar als het bovenstaande onderzoek wordt bevestigd, is het aanbevolen bereik kan aanzienlijk worden uitgebreid.

Deel deze pagina