We hebben al eerder gezegd dat serverruimtes binnen kleinere bedrijven helemaal niet energiezuinig zijn: hun PUE (Power Usage Efficiency) is gemiddeld ongeveer 3.

Wat betekent dit nu? Gegeven een energiekost voor een klein bedrijf van ongeveer 0,15 EUR / kWh (wat een voorzichtige schatting is), zullen de kosten per kWh per server ongeveer 0,45 EUR bedragen.

Volgende stap in onze berekening: een gemiddelde server verbruikt ca. 3022 kWh per jaar. Dit betekent dat de kosten voor het voeden van deze server 1.360 EUR per jaar bedragen. De kosten voor het voeden van dezelfde server in onze LCL-datacenters zijn slechts de helft van dat bedrag. Met andere woorden: het uitbesteden van uw serverpark naar een commercieel datacenter zoals LCL levert een energiebesparing op van 680 EUR per server per jaar.

Een indrukwekkende kostenbesparing, die nog indrukwekkender wordt als je naar het grote geheel kijkt. In Vlaanderen is het totale aantal servers dat wordt gebruikt in de gebouwen van bedrijven met 50 werknemers of minder gelijk aan 49.675 servers. Als al deze servers in het LCL-datacenter zouden worden gehost, zou dit een totale besparing op energiekosten van ongeveer 34 miljoen EUR opleveren. Een aanzienlijk bedrag dat een extra financiële impuls in onze economie zou geven.

 

Milieu


En dat is niet alles. Als alle bovengenoemde bijna 50.000 servers zouden worden uitbesteed aan LCL of andere commerciële datacenters, zou dit leiden tot een vermindering van de CO²-uitstoot met 91.898.750 ton per jaar.

Als u het nog niet eerder had gehoord, illustreert deze berekening het hopelijk hardop en duidelijk: het uitbesteden van de servers aan een extern datacenter is niet alleen economisch zinvol, het is ook een welkomstgeschenk voor onze omgeving.

Deel deze pagina