Maart 2014

Dank u NASA !

Hoe veilig is uw data? Dankzij het schandaal rond de afluisterpraktijken van de NSA, stellen meer en meer mensen zich deze vraag. En terecht!

Onze data neemt immers exponentieel toe. Foto's op uw smartphone, ontvangen en verzonden e-mailberichten, bezochte websites of priv├ęgesprekken,... Ook dit is data, gegevens die allemaal geregistreerd en opgeslagen worden door uw service provider. Gegevens die - als u niet oppast - wel eens in de verkeerde handen kunnen vallen. Denk maar aan de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse geheime dienst GCHQ. Gegevens die ergens moeten opgeslagen worden ook. 

Bedrijven en organisaties in het algemeen werken meer en meer 'in the cloud'. Dit betekent dat hun gegevens op een server worden opgeslagen die niet van hen is, en waar ze dus geen controle over hebben.

 Als uw gegevens in een 'publieke' cloud zitten, zoals bij Microsoft, bevinden ze zich op gedeelde racks. Hoe veilig is dat? Het is logisch dat een private cloud, met eigen racks, een veiligere oplossing vormt. Stefan Mortelmans, Business Developer Data Centers bij LCL: "Meer en meer bedrijven kiezen ervoor om hun data op te slaan in een private cloud omgeving. Dit is een trend die we vooral bij kmo's waarnemen. Zij slaan hun gegevens op een cloudserver op, die aangeboden wordt door hun service provider, die op zijn beurt deze data opslaat in een datacenter. Cruciale informatie wordt dus zelden nog op publieke clouds gezet, zoals de open platforms Amazon en Microsoft. Het risico op inbraak is er veel te groot."

Maar dan is het nog de vraag waar uw data zich bevindt. Als er iets misgaat, zijn de wetten van toepassing van het land waar uw gegevens zijn opgeslagen. Allemaal goed en wel dus wanneer de Belgische wetgever regelgeving stemt die u beschermt; als uw gegevens zich niet in Belgi├ź bevinden, is de Belgische wetgeving ook niet van toepassing.

Dankzij het NSA-schandaal stellen Belgische organisaties zich meer en meer vragen bij de veiligheid van hun gegevens. Wat een goede zaak is voor Belgische datacenters zoals LCL. In een datacenter heeft u een dubbele beveiliging. Uw service provider en/of IT-afdeling bouwt een beveiliging in. En daarnaast zorgt LCL ook voor een beveiliging. Bovendien is dus de Belgische wetgeving van toepassing want LCL is een Belgische organisatie pur sang. Amerikaanse organisaties daarentegen zijn verplicht om info over te dragen als de Amerikaanse overheid daar om vraagt. Bij ons kunt u dus op uw twee oren slapen!   

 

 

 

 

LCL, uw partner voor data center outsourcing