Diegem, 8 april 2019 – LCL beschikt als eerste datacenter in België over het ISO 45001-certificaat. Zijn datacenters zijn dus conform de nieuwe internationale norm voor professionele gezondheid en veiligheid. Om dit certificaat te behalen investeerde LCL zo’n 260 000 euro. LCL neemt veiligheid op de werkvloer meer dan serieus. Het datacenterbedrijf wil meer bewustwording creëren over de veiligheidsrisico’s in datacenters.


 LCL Data Center Veiligheidsvoorschriften


Het belang van een goed veiligheidsbeleid
In datacenters zijn er verschillende soorten risico’s. In een datacenter zoals LCL zijn de 4 belangrijkste soorten gerelateerd aan elektriciteit, aan werken op hoogte en vallen in de diepte, aan alleen werken en aan werken met fiber. Het elektrisch risico is daarbij het belangrijkste. 
 
Ongelukken op de werkvloer vermijden: dat is het doel van een goed veiligheidsmanagement. “ Een rigoureus veiligheidsbeleid is in het voordeel van de klanten, de werknemers en de leveranciers. Ook hun veiligheid en die van de data nemen immers toe. Tijdens analyses van datacenters bij klanten, merken we regelmatig hoe weinig men stilstaat bij veiligheid. We staan vaak versteld van de veiligheidsrisico’s veroorzaakt door bijvoorbeeld een gebrek aan evacuatieplannen, geblokkeerde deuren of het ontbreken van de vereiste opleidingen voor de aanwezige risico’s ”, zegt Laurens van Reijen, managing director van LCL. 
 
Gezien wij gespecialiseerd zijn in datacenters en op grotere schaal werken, bevindt LCL zich in een betere positie om te investeren in veiligheid. Niet alle bedrijven zijn in de mogelijkheid om een veiligheidsbeleid van die orde waar te maken, ” zegt van Reijen.
 
ISO 45001
 
LCL heeft er ongeveer anderhalf jaar aan gewerkt om het ISO 45001:2018-certificaat te behalen. Een investering in onder meer opleidingen en aanpassingen van in het totaal zo’n 260 000 euro. De certificering gebeurde door BSI (The British Standards Institution), die eerder ook al de ISO 14001- en ISO 27001-certificaten aan LCL toekende. 
 
De ISO 45001-norm is de nieuwe internationale norm voor professionele gezondheid en veiligheid. “ We vonden dit vroeger ook al een belangrijk thema, maar nu is veiligheid echt doorgedrongen tot het DNA van de mensen en dat is wat je wilt bereiken ”, zegt van Reijen. “ Dat resultaat is onder meer te danken aan een grondige implementatie van de veiligheidssystemen in het bedrijf, een goede communicatie en een uitvoerige en continue sensibilisering.
 
Veiligheidsmaatregelen
 
Bij de werking van een datacenter komt enorm veel kijken, en dus ook op vlak van veiligheid. Belangrijke elementen voor het verhogen van de veiligheid zijn onder meer risicoanalyses, duidelijke werkprocedures, een uitgebreid opleidingsaanbod en interne bekwaamheids-attesten. Zo kan iemand de nodige capaciteiten bezitten voor een taak, maar in specifieke situaties of periodes toch ongeschikt zijn om de taak uit te voeren. LCL werkt ook met toolboxen. Dat zijn praktische opleidingen die regelmatig herhaald worden, over verschillende veiligheidsthema’s zoals persoonlijke bescherming of wat te doen bij een evacuatie. Ook van belang zijn een juist aankoopbeleid voor veilig materiaal en procedures voor een correcte omgang met dat materiaal. 
 
LCL maakt met externe partijen steeds op voorhand duidelijke afspraken omtrent veiligheid, zowel met klanten als met leveranciers en eventuele subcontractors. Ze worden goed geïnformeerd over het geldende veiligheidsbeleid bij LCL. Het materiaal van LCL is bijvoorbeeld steeds wettelijk gekeurd en dit wordt ook verwacht van het materiaal van leveranciers en subcontractors. Er zal ook altijd iemand van LCL hen begeleiden.
 
Elk jaar vindt er bij LCL bovendien een interne veiligheidsaudit plaats door externe specialisten. “ Zij wijzen ons daarbij op wat nog beter kan op veiligheidsvlak en zo verhoogt de veiligheid van de mensen en de werkomstandigheden elk jaar, ” zegt van Reijen.
 
Om de risico’s verder te beperken werkt LCL ten slotte met gespecialiseerde techniekers en ingenieurs. Deze profielen zijn bekend met datacenteromgevingen en de bijhorende veiligheidskwesties.
 
Andere certificaten
 
In het verleden zette LCL ook al in op certificering. Zo is het datacenter eveneens conform met de standaarden ISO 14001, ISO 27001, ISAE 3000 en ISAE 3402 type 2. Deze certificaten en rapporten verwijzen respectievelijk naar inspanningen op vlak van milieuwetgeving, informatiebeveiliging, operationele risicobeheersing en financiële risicobeheersing. De ISAE-rapporten werden door Deloitte afgeleverd. 
 
LCL is bovendien een Tier 3-datacenter. Die classificatie staat voor het hoogste niveau van redundantie dat een datacenter in België kan aanbieden. De continuïteit van de aanwezige IT-systemen is daarmee voor 99,98% verzekerd. 
 
LCL is een stabiele en ervaren datacenterpartner die tot de Belgische top 3 behoort. De door ons verkregen certificaten en rapporten onderschrijven het hoog niveau van kwaliteit van onze dienstverlening ”, zegt van Reijen.  
Deel deze pagina: