Het leven zoals het is bij LCL: Matthias Borremans, Project Manager Facilities (Ecologische koelsystemen)Als Project Manager Facilities begeleid ik verschillende projecten binnen LCL. Ik geef onder andere raad aan het management als ze moeten kiezen tussen verschillende technieken of topologieën. Er zijn honderden zaken waarmee we rekening moeten houden bij een data center, het is onmogelijk om dat alleen te bestuderen of te ontwerpen. Daarom werk ik samen met studiebureaus die zich elk bezighouden met andere facetten van het data center.

Een groot project waar ik nu aan werk, is de voorbereiding van de bouw van een nieuw data center in Aalst. LCL heeft al een vestiging in Aalst, maar nu komt er nog 1200 m² datazaal bij achter de bestaande site. Een data center stamp je niet zomaar uit de grond, er gaat tot anderhalf jaar aan onderzoek vooraf. Ik controleer de studie, uitvoering en oplevering van het project. Ik zoek daarbij altijd naar de beste technieken en denk graag out of the box. Een data center is heel energie-intensief en ik hou ervan om met nieuwe ideeën te komen om het zo ecologisch mogelijk te houden.

Een voorbeeld: ik bekeek de verschillende koelingsopties van het nieuwe data center. Een manier om de koelgeneratoren koel te houden is door er water over te vernevelen: adiabatisch koelen. Bij dit systeem wordt daar echter drinkwater voor gebruikt dat nadien weer verdampt. We hebben bij LCL daarover een ethische discussie gehad: kan dat wel, drinkwater gebruiken als koeling om gewoon te laten verdampen? Hoewel zo’n systeem niet veel energie verbruikt, compact is en volledig redundant kan zijn, besloten we dat het niet ecologisch verantwoord was en gingen we op zoek naar een andere oplossing. We kozen voor een systeem dat regenwater kan opvangen om daarmee te de drycoolers af te koelen op warmere dagen.
Verder zal het temperatuurregime van het koelwater in het data center in Aalst hoger liggen dan bij traditionele systemen. Dat water wordt door de buitenlucht afgekoeld (als het buiten frisser is dan binnen, wat in België de grootste tijd van het jaar zo is), zodat er geen koelmachines aan te pas moeten komen. Om zo lang mogelijk van die ‘freecooling’ te kunnen genieten, zijn de drycoolers zo groot mogelijk om zo makkelijker de warmte af te stoten. Dankzij de freecooling sparen we een hoop energie uit.

Het koelsysteem in het nieuwe data center in Aalst zal dubbelredundant (2N) zijn. Dat wil zeggen dat er een extra back-up voorzien wordt. Omdat we de nieuwe datazaal zo groot mogelijk willen maken, staan de koelgeneratoren op het dak. Daar kwam dan weer een stabiliteitsingenieur aan te pas.
Eind volgend jaar, in 2018, zal het bouwproject in Aalst afgerond zijn.