Langzaam maar zeker beginnen organisaties nu te experimenteren met het Internet of Things (IoT). Welke invloed heeft dit op IT-systemen en connectiviteit? Bedrijven verzamelen continu massa's gegevens. Om een ​​bevredigend en gebalanceerd gegevensvolume te verzamelen (bijvoorbeeld geografisch gebalanceerd), hebben ze mogelijk toegang nodig tot andere netwerken en hun eigen netwerk. Hoge snelheidsverbindingen met andere operators, zoals in een carrier-neutraal datacenter, zijn dus essentieel.

Zullen de verzamelde gegevens nog groter zijn dan ‘Big Data’? Niemand weet het. Wat we wel weten, is dat organisaties flexibele oplossingen voor IoT-projecten nodig hebben. Ze willen de mogelijkheid hebben om hun opslagcapaciteit (en de bijbehorende rackruimte in hun favoriete datacenter) op aanvraag te schalen. En dat is nog maar het begin. Ze hebben oplossingen voor data warehousing nodig, evenals oplossingen en waarschijnlijk partners om de verzamelde gegevens te analyseren. En ze willen misschien communiceren met andere gegevensbronnen. Zoals 'open data', aangeboden door overheidsorganisaties.

Overheidsorganisaties op verschillende niveaus moeten inderdaad gratis toegang tot hun gegevens bieden. Gegevens van verkeerssensoren bijvoorbeeld, die bedrijven en andere overheidsinstanties mogelijk willen gebruiken tegen hun database met bijvoorbeeld kentekenplaten. Dit vraagt ​​opnieuw om connectiviteit en gemakkelijke toegang tot een veelheid aan partners. Het zal natuurlijk enige tijd duren voordat alle Open Data van de overheid echt beschikbaar is. Sommige overheidsorganisaties aarzelen meer dan anderen om hieraan te voldoen. En er zijn veel voortdurende discussies over eigendom, gebruik, integriteit, het aanbieden van volledig gratis toegang of liever het behouden van een bepaald niveau van controle, enz. Open gegevens zijn er echter om te blijven; de trend is onomkeerbaar. Meer en meer bedrijven bieden ook gratis toegang tot hun gegevens. We hopen allemaal dat Open Data innovatie en de ontwikkeling van nieuwe applicaties zal stimuleren. Wat we echter zeker weten, is dat datacenters nodig zullen zijn om, als niets anders, veilige toegang tot Open Data op te slaan en te bieden. Bij voorkeur lokale datacenters, zodat de Belgische wetgeving van toepassing is. We zouden toch niet willen dat onze verkeersgegevens in Amerikaanse handen zijn?

Dus iedereen die in de datacenterbranche, in netwerkcommunicatie, in big en nog grotere data en in business analytics werkt, ziet een mooie toekomst tegemoet. Wij bij LCL kunnen niet wachten om het allemaal te zien gebeuren!

Voor meer informatie over Open Data van de overheid klik hier.

Deel deze pagina: