Als grootste verzekeraar van België en een belangrijke institutionele investeerder speelt AG Insurance een cruciale rol in het bevorderen van duurzaamheid op meerdere niveaus. Van verantwoorde investeringsstrategieën tot groene IT-beleidslijnen, duurzaam aankoopbeleid en datagestuurde ESG-rapportering: AG verankert duurzaamheid in hun volledige ecosysteem. “Duurzaamheid speelt uiteraard een belangrijke rol in onze investeringsbeslissingen en in onze verzekeringsproducten, maar het gaat verder dan dat: duurzaamheid zit in elk aspect van onze werking, ook in IT”, zegt Jolien Sabbe, Head of Sustainability Office. Of zoals haar collega Nicolas Ronchain, Head of I&O (Infrastructure & Operations) Programs and Relationship Management, het verwoordt: “We hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze digitale infrastructuur in lijn ligt met onze ESG-engagementen.”

AG Insurance meent het als het over duurzaamheid gaat. Tegen 2030 wil de verzekeraar hun CO2-uitstoot gelinkt aan de eigen operaties met 40% verminderen. Als onderdeel van het groene IT-beleid verlengt AG de levensduur van laptops, worden oude toestellen gerecycleerd, en wordt het datacenter regelmatig opgeschoond – inclusief servers en andere opslagsystemen. Computers die het einde van hun levenscyclus hebben bereikt, worden geschonken aan goede doelen zoals Digital for Youth, een vzw die jongeren uitrust met computers om digitale ongelijkheid te verminderen.

De samenwerking met LCL draagt bij aan deze transformatie. AG huisvest momenteel 50 m² aan IT-infrastructuur en 270 actieve toestellen in de datacenters van LCL. Zo profiteert AG van energiezuinige koelsystemen en het 100% groene stroomverbruik van LCL, wat bijdraagt aan het verkleinen van de IT-voetafdruk. “Het belang van deze samenwerking kan niet overschat worden, want IT is een stille vervuiler”, zegt Nicolas Ronchain. “Elke cloudtoepassing, elke AI-operatie en elk opgeslagen bestand verbruikt energie.”

AG speelt meerdere rollen in de Belgische duurzaamheidstransitie: als verzekeraar, investeerder, werkgever en IT-gebruiker. Hoe komen deze verantwoordelijkheden samen?

Jolien Sabbe: “Duurzaamheid zit verweven in onze dagelijkse activiteiten. Als investeerder verschuiven we kapitaal naar groene obligaties, hernieuwbare energieprojecten, duurzame infrastructuur en sociale investeringen zoals scholen, ziekenhuizen en sociale huisvesting. €12,9 miljard van onze portefeuille is vandaag al gelabeld als investering in de transitie naar een duurzamere wereld, met als doel meer dan €15 miljard tegen 2027.”

“Als verzekeraar stimuleren we duurzaamheid actief met producten die milieubewust gedrag aanmoedigen, zoals een ecosysteem rond elektrische voertuigen. Daarnaast is er Go4Impact, een online tool waarmee verzekeringsmakelaars hun ecologische voetafdruk kunnen berekenen en deze kunnen verkleinen via acties op maat van hun kantoor. AG is de eerste verzekeraar in België die zo’n tool ontwikkelde.”

“Als verantwoord bedrijf handelen we integer en met respect voor mens en milieu. Sinds 2019 berekent, vermindert en compenseert AG zijn eigen operationele CO2-uitstoot. Die daling is onder andere mogelijk door onze nieuwe AG Campus, gebouwd volgens de hoogste normen voor verantwoord bouwen en circulaire economie. Onze elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen, waaronder 883 zonnepanelen op onze gebouwen. In het kader van de elektrificatie van het wagenpark plaatsten we in 2024 128 nieuwe laadpalen, bovenop de 34 die er al stonden.”

Nicolas Ronchain: “IT is de ruggengraat van ons bedrijf, maar tegelijk ook een vaak vergeten duurzaamheidsprobleem. Datagebruik explodeert: elk nieuw systeem, elke AI-tool, elke extra terabyte in onze datacenters of in de cloud heeft een meetbare ecologische kost. Daarom voeren we retentiebeleid in, verlengen we hardwarelevenscycli en zorgen we dat onze kern-IT draait op hernieuwbare energie – via datacenters zoals die van LCL.”

Jolien Sabbe, Head of Sustainability Office en Nicolas Ronchain, Head of I&O Programs and Relationship Management

AG werkt al jaren samen met LCL. Wat maakt van hen de juiste partner?

Nicolas Ronchain: “Laat ons eerlijk zijn: als financiële speler zijn veiligheid, performantie en veerkracht aan een redelijke prijs onze topprioriteiten. Pas wanneer die voorwaarden vervuld zijn, komt duurzaamheid aan bod en vandaag kan dat echt het verschil maken. LCL past in onze ESG-roadmap door volledig op groene energie te draaien en tegen 2030 40% daarvan zelf te willen opwekken via hernieuwbare bronnen. Ook hun transparante CO2-rapportering is voor ons cruciaal, onder meer voor onze Scope 3-emissies.”

Jolien Sabbe: “Onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zijn bedrijven verplicht om gedetailleerde Scope 3-emissies te rapporteren. Dankzij de samenwerking met LCL ontvangen we precieze, verifieerbare data over onze IT-voetafdruk, waarmee we niet enkel compliant zijn, maar ook echt vooruitgang boeken.”

Hoe kan LCL AG Insurance blijven ondersteunen?

Nicolas Ronchain: “Naarmate de IT-behoeften toenemen en de regelgeving strenger wordt, verwachten we dat LCL blijft innoveren op het vlak van energie-efficiënte koeling, batterijopslag en integratie van hernieuwbare energie zoals zon en wind. We rekenen er ook op dat LCL proactief best practices deelt over hoe we onze ESG-prestaties nog verder kunnen optimaliseren in onze datacenterhardware en -werking. Hoe proactiever zij zijn, hoe beter we op één lijn blijven qua ESG.”

LCL-Helps-AG-Insurance-make-IT-greener
Deel deze pagina: