In het hart van Deurne ligt De Hoeve, een afdeling van De Vijver vzw. De Hoeve biedt ondersteuning op maat aan jongvolwassenen met autisme, vaak in combinatie met een fysieke beperking en gedrags- of emotionele uitdagingen. Hun werking vertrekt vanuit de wensen en dromen van elke bewoner, met als doel ondersteuning te bieden zodat iedere cliënt een kwaliteitsvol leven kan opbouwen. De volgende stap? De aanleg van een belevingstuin die hun leefwereld verrijkt.
Dit jaar steunen we hen met de LCL North Sea Regatta bij de aanleg van die belevingstuin. We spraken met Griet Pitteljon, algemeen directeur van de overkoepelende vzw De Vijver, en Tinne Cappelle, die als stafmedewerker dagondersteuning in De Hoeve met een aanstekelijke drive vertelt over de dagelijkse werking.
Griet Pitteljon: “De Hoeve is ontstaan uit het initiatief van enkele ouders van kinderen met ASS. Hun kinderen hadden intensieve ondersteuning nodig, maar vonden nergens een plek die echt aansloot bij hun specifieke noden. Daarom besloten de ouders zelf actie te ondernemen en klopten ze aan bij De Hoeve om samen met hen die droom waar te maken. In 2000 opende De Hoeve de deuren met 20 plaatsen. Al snel bleek de nood groot: bij de start waren er maar liefst 85 aanvragen. Sindsdien zijn we stap voor stap blijven groeien, door uit te breiden en door creatief om te gaan met de beschikbare ruimtes. Vandaag begeleiden we 80 mensen in kleine, op maat gemaakte leefgroepen. Het mooie aan dit verhaal is dat enkele ouders van het eerste uur ook vandaag nog nauw betrokken zijn bij het ontwerpen van de belevingstuin.”
Griet Pitteljon: “Wat De Hoeve uniek maakt, zijn enkele duidelijke pijlers: kleinschaligheid, vertrekken vanuit de wensen van onze bewoners, en een nauwe samenwerking met hun netwerk. Familie, vrienden en vertrouwenspersonen worden actief betrokken, want zij zijn vaak de eerste ervaringsdeskundigen. Vanuit die aanpak begeleiden we onze cliënten op vier essentiële levensdomeinen, die voor iedereen herkenbaar zijn: wonen, werken, dagbesteding en leren. Dat laatste wordt weleens vergeten, maar ook onze bewoners hebben nood aan verdere groei. In onze vormingsruimte kunnen ze op eigen tempo en volgens hun mogelijkheden blijven bijleren.”
Tinne Cappelle: “Inderdaad, samen bespreken we actuele thema’s die bewoners oppikken, maar vaak moeilijk kunnen plaatsen. Denk aan vragen zoals: ‘Wat betekent die oorlog?’ of ‘Wie is die man in Amerika die van alles beslist?’ Daarnaast werken we aan basisvaardigheden zoals schrijven, rekenen, omgaan met geld, én besteden we aandacht aan digitale vaardigheden. Zo zorgen we ervoor dat ze zich verbonden blijven voelen met de samenleving.”
Griet Pitteljon: “Inclusie is tegenwoordig een modewoord, maar voor ons is het een echte basiswaarde. Wij stimuleren niet alleen de deelname van onze bewoners aan de samenleving, maar halen de samenleving ook actief naar hen toe. Voor vele van onze bewoners is die stap naar buiten namelijk niet zo evident. Alle vestigingen van De Vijver vzw liggen daarom bewust middenin woonwijken, niet verborgen op afgelegen locaties.”
Tinne Cappelle: “Voor onze cliënten is het belangrijk om zoveel mogelijk een ‘normaal’ leven te kunnen leiden. Wat doen wij zelf graag? Eens iets gaan eten of drinken, op stap gaan met vrienden of familie. Voor hen is dat net zo. Dat is altijd ons uitgangspunt, ook bij het organiseren van verschillende evenementen. Inclusie betekent hier dat buurtbewoners onze cliënten leren kennen en hun aanwezigheid als vanzelfsprekend ervaren. Die herkenning is essentieel om vooroordelen te doorbreken.”
Griet Pitteljon: “De belevingstuin wordt niet alleen een verademing voor de bewoners, maar ook een nieuwe stap om die verbinding met de buurt te versterken. Door mensen uit te nodigen in een open, groene omgeving willen we nieuwsgierigheid wekken en de eventuele drempels wegwerken. Zo maken we De Hoeve nog meer een volwaardig deel van de buurt.”
Griet Pitteljon: “De belevingstuin wordt een veilige en uitnodigende plek waar onze cliënten op hun eigen tempo kunnen ontdekken, bewegen en tot rust komen. Een exterieure snoezelruimte als het ware. Bewoners kunnen er experimenteren, genieten van zintuiglijke ervaringen, maar ook even wegdromen wanneer ze daar behoefte aan hebben. Wat komt er in de tuin? Denk aan nestschommels, zitplekjes, muziekinstrumenten en verschillende planten die elk seizoen iets nieuws bieden. De tuin brengt plezier én biedt een zachte manier om prikkels te kanaliseren. Wat er precies in de tuin komt, bepalen we samen met onze cliënten en hun netwerk, afhankelijk van hun wensen en het beschikbare budget.”
Griet Pitteljon: “Sponsoring maakt voor ons een groot verschil. We maken bewust keuzes die aansluiten bij de noden van onze cliënten, maar die extra middelen vragen. Zo kiezen we voor kleine woonunits van vijf bewoners, terwijl de standaard leefgroepsgrootte gemiddeld hoger ligt. We kiezen voor een aanpak waarin rust en structuur centraal staan. Dankzij sponsoring kunnen we niet alleen in deze basisnoden voorzien, maar ook investeren in extra’s die essentieel zijn voor het welzijn van onze bewoners. De belevingstuin is daar een mooi voorbeeld van.”