Na tien jaar in datacenterbeheer heeft Nicolas Coppée een nieuwe stap gezet in zijn carrière: hij is sinds kort CIO bij LCL Data Centers. Dit is niet alleen een persoonlijke mijlpaal, maar ook deel van een bredere, strategische verschuiving bij LCL. Waarom werd deze functie gecreëerd? Hoe beïnvloedt Nicolas’ operationele ervaring zijn aanpak als CIO? En welke uitdagingen en kansen biedt de toekomst? We spraken met Nicolas over zijn nieuwe rol en toekomstvisie.
Nicolas Coppée stond tien jaar lang aan het roer van LCL Wallonia One als datacenter manager. De overstap naar CIO betekende een fundamentele verschuiving in zijn verantwoordelijkheden. "LCL blijft groeien, en die groei brengt steeds meer complexiteit met zich mee binnen IT en operations," legt Nicolas uit. "Daarom was het nodig om onze organisatiestructuur te herzien en voor te bereiden op toekomstige groei."
Een van de belangrijkste stappen in deze herstructurering was het oprichten van een gespecialiseerd IT-team dat de bedrijfsvoering optimaal ondersteunt en sterk inzet op cybersecurity. "Voorheen vielen IT en OT onder dezelfde structuur," vertelt Nicolas. "Nu functioneren ze als aparte eenheden. IT richt zich volledig op systemen, cybersecurity, energiecoördinatie en business projects. Operations concentreert zich op infrastructuurbeheer en het versterken en uitbouwen van klantrelaties."
In zijn nieuwe rol neemt Nicolas' afdeling de verantwoordelijkheid voor energiecoördinatie op zich, met als doel een gestructureerde aanpak over de verschillende sites heen. Vorig jaar behaalde LCL de ISO 50001-certificering voor energiemanagement bij LCL Wallonia One, een belangrijke stap in de duurzaamheidsstrategie. "We willen deze certificering uitbreiden naar al onze datacenters," zegt Nicolas. "Door energiemanagement binnen een ondersteunend departement te integreren, willen we ons energieverbruik beter monitoren en optimaliseren."
LCL versterkte haar inzet voor hernieuwbare energie al door drie windturbines te plaatsen en het aantal zonnepanelen uit te breiden, inclusief zonnepaneelconstructies op de gevels van gebouwen. "We produceren zoveel mogelijk groene energie," zegt Nicolas. "Maar op momenten zonder zon of wind blijven we afhankelijk van het elektriciteitsnet. Daarom is slim energiebeheer cruciaal." Met de veranderende energiemarkt worden realtime-aanpassingen steeds belangrijker. "Uurprijzen fluctueren nu al, en in de toekomst kunnen die zelfs om de 15 minuten veranderen. We moeten ons hierop voorbereiden en de leiding nemen."
Een ander speerpunt binnen Nicolas’ afdeling is het beheer van business projecten, waaronder de LCL Service Hub. Dit klantenportaal stroomlijnt processen door snellere verwerking van toegangsaanvragen, een duidelijk overzicht van het cable book en een efficiënte manier om hands-and-eyes support aan te vragen. In de toekomst zal het portaal onze klanten ook realtime inzichten bieden in hun energieverbruik en CO2-uitstoot, waardoor ze aangemoedigd worden om mee te schrijven aan het duurzaamheidsverhaal van LCL.
Nicolas combineert IT-expertise met operationele ervaring dankzij zijn rol als datacenter manager. Dit stelt hem in staat IT-beslissingen te nemen die zowel strategisch als praktisch zijn. Voor hem is inzicht in de samenhang van processen essentieel. “Een probleem ontstaat zelden door één enkele oorzaak; meestal is het een keten van gebeurtenissen. Door mijn ervaring in de praktijk heb ik een breder perspectief op welke schakels versterkt moeten worden om problemen te voorkomen,” legt hij uit.
Als CIO wil hij dezelfde gestructureerde aanpak hanteren die hij als datacenter manager kent. "Bij LCL beheren we onze infrastructuur tot in de kleinste details, want dat is onze kernactiviteit," zegt Nicolas. "Diezelfde precisie wil ik toepassen op IT. Neem bijvoorbeeld een koelmachine: die wordt regelmatig geïnspecteerd, gevalideerd en onderhouden om topprestaties te garanderen. Onze IT-systemen verdienen diezelfde strikte controles, checklists en validaties."
Cybersecurity krijgt een steeds prominentere rol, zowel binnen LCL als in de sector. Daarom introduceert LCL een gespecialiseerde cybersecurity-functie in de nieuwe organisatiestructuur en bereidt het bedrijf zich voor op NIS2 en de Digital Operational Resilience Act (DORA). "Ik verwacht dat de DORA-analyses ons doel bevestigen en dat cybersecurity een topprioriteit blijft, daarom hebben we deze nieuwe rol gecreëerd," zegt Nicolas.
Een andere belangrijke trend is Artificiële Intelligentie (AI), die zowel kansen als uitdagingen met zich meebrengt. "AI kan onze cybersecurity versterken door afwijkingen in netwerken te detecteren, maar menselijke expertise blijft onmisbaar," benadrukt Nicolas. Tegelijkertijd maken AI-gestuurde phishing-aanvallen het steeds lastiger om digitale dreigingen te herkennen. "Daarom blijven we onze medewerkers trainen om deze evoluerende bedreigingen snel te doorzien en alert te blijven."
"De reputatie van een bedrijf bouw je jarenlang op, maar kan in enkele minuten worden neergehaald," waarschuwt Nicolas. "Daarom kiezen we voor een proactieve aanpak. Beveiliging is niet meer uitsluitend een IT-aangelegenheid; het is een verantwoordelijkheid voor de hele organisatie."
Wat motiveert Nicolas het meest in zijn nieuwe functie? "Ha! Goede vraag. Het bouwen aan iets nieuws," zegt hij met een glimlach. "We ontwikkelen een structuur die LCL’s groei ondersteunt en onze positie als marktleider versterkt. In IT gaat alles razendsnel, en AI verandert dagelijks de spelregels. Dat is een uitdaging waar ik met veel enthousiasme induik."